Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Razzia mot tv-mannen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-28

Flera gripna för helikopterrånet

På minst fyra olika platser slog polisen till och grep flera misstänkta för helikopterrånet.

En av dem – en professionell helikopterpilot – greps när han skulle lämna Sverige.

Piloten jobbade vid det företag där rånarhelikoptern stals.

Poliser från Nationella insatsstyrkan grep den 34-årige piloten på Arlanda, enligt Aftonbladets uppgifter. Tidigt på morgonen skulle han lämna landet för att resa till Spanien och stanna borta i drygt en vecka.

Piloten, som arbetat i olika roller bakom kameran i flera tv-produktioner – fick sedan Leif Silbersky som försvarare.

Polisens hypotes är att 34-åringen var den person som flög rånarhelikoptern.

Efter gripandet gjorde polisen husrannsakan i hans villa i Roslagen. När de lämnade villan vid 17-tiden hade de med sig ett 20-tal påsar med beslagtaget material. Bland annat papper, hårddiskar och en stationär dator. Och även hans bil – en Audi Q7.

Serb bosatt i Stockholm

De övriga greps i centrala Stockholm respektive söderort. De är goda vänner med varandra.

Den ene är bosatt i centrala Stockholm och är såvitt känt inte dömd tidigare. Han är 38 år och har serbiskt ursprung. Han står bland annat bakom ett trendigt kafé i centrala Stockholm och minst en restaurang.

Den tredje som misstänks för helikopterrånet och som greps i går är en 36-åring med turkisk bakgrund. Han har enligt Aftonbladets uppgifter varit dömd tidigare och förekommit i ekobrottsammanhang. Han ska tidigare ha drivit en byggfirma.

Dessa tre är anhållna.

Kampsportare gripen

Enligt obekräftade uppgifter kunde ytterligare en eller två personer vara gripna i går. Enligt medieuppgifter är en av dem en framgångsrik 31-årig kampsportare.

Han är tidigare dömd för flera brott, såväl knarkbrott som våldsbrott, och har av länskriminalen i Stockholm varit så kallat Nova II-markerad.

Kriterierna för att få en sådan markering är att det finns en ”Misstanke om brott där straffvärdet är minst två år. Samarbetar med någon annan. Lång eller obegränsad utsträckning i tiden. Kan tjäna som förebild för ungdomar som kan misstänkas vara på väg in i en kriminell karriär. Strävan efter vinning och/eller makt”.

Kampsportaren är gammal vän till Martin Lidberg, tidigare världsmästare i brottning och vinnare av TV4:s ”Let’s dance”.

– Det kommer som en chock. Vi har tränat tillsammans och han var en vanlig kille som tränade hårt, säger Martin Lidberg.

”Bra polisarbete”

Rånutredningen drivs nu av rikskriminalen.

Dess operative chef Arne Andersson var i går belåten med insatserna. Det var inte tips som satte polisen på spåret.

– Det är alltså frukten av ett bra kriminalpolisiärt utredningsarbete.

I dag eller i morgon kommer kammaråklagare Leif Görtz vid internationella åklagarkammaren besluta huruvida han också ska begära de misstänkta häktade.

Tv-mannen nekar till brott.