Terroristerna drev damklädesaffär inför gisslandådet

Uppdaterad 2013-09-28 | Publicerad 2013-09-27

Flera i gisslan uppges ha torterats innan de dödades

Massmördarna bakom terrorattacken i Nairobi förberedde sitt dåd grundligt.

För att kunna belägra Westgate ska de ha drivit en damklädesaffär – som de förvandlade till ett vapenlager.

Samtidigt avslöjas allt fler detaljer om de fasansfulla scener som utspelade sig under gisslandramat.

67 personer är bekräftat döda efter den brutala terrorattacken och fortfarande saknas 61 personer. I fyra dagar hölls hundratals människor fångna i gallerian Westgate i Nairobi - av tungt beväpnade militanta islamister från al-Shabaab.

Nu klarnar terroristernas tillvägagångssätt för att lura den kenyanska säkerhetspolisen. CNN uppger att terroristerna började planera dådet redan för ett år sedan.

Hyrde affär

Enligt uppgifter från säkerhetskällor till brittiska BBC hyrde förövarna en affär i det drabbade köpcentret flera veckor i förväg. Brittiska Daily Mail uppger att det var en affär för kvinnokläder som blev terroristernas nyckel för att kunna kontrollera köpcentret Westgate.

Genom att agera affärsinnehavare fick terroristerna tillgång till varuhissar för att slussa in stora mängder vapen och ammunition i förväg.

Attacken ägde rum vid lunchtid på lördagen. Enligt BBC anlände terroristerna till köpcentret i två lastbilar innan de tvingade sig in under vapenhot.

Gick till motattack

Väl inne i köpcentret ska de snabbt ha upprättat en bas i ett ventilationsschakt på första våningen.

Tack vare vapnen, som lagrades i klädaffären, kunde terroristerna snabbt gå till motattack mot säkerhetsstyrkorna efter den första belägringen.

Hur de lyckats hyra en affär i huvudstadens mesta ansedda köpcenter är oklart men enligt BBC tros korruption ha spelat en roll i dramat.

Fasansfulla scener

För att nästla sig in i köpcentret ska de ha använt sig av falska id-kort utställda av mutade regeringstjänstemän.

Samtidigt blir allt fler detaljer kända om det fyra dagar långa terrorväldet i det belägrade köpcentret.

Enligt den kenyanska tidningen The Star torterades ett dussin människor som hölls fångna i köpcentret på de mest utstuderade sätt innan de dödades. Den fasansfulla behandlingen ska ha drabbat både barn och vuxna i gisslan.