SSU:s kupp mot Löfven

Publicerad 2013-09-02

För fram sin egen kandidat till EU-parlamentet ’Det kan inte bara styras av gubbar över 50’

För att sätta press på ledningen beslutade ungdomsförbundets styrelse på ett möte i går att föra fram en egen kandidat till EU-parlamentet, SSU:s förbundssekreterare Ellinor Eriksson, 25. ”Hon är drivande politiker som står väl förankrad i de ungas frågor”, SSU:s ordförande Gabriel Wikström.

Nu får Stefan Löven hård kritik - av sitt eget ungdomsförbund.

Enligt SSU släpps för få unga fram - nu lanserar de sin kandidat Ellinor Eriksson, 25, till EU-valet.

– EU-parlamentet kan inte bara styras av gubbar som är över 50 år, säger hon.

På Socialdemokraternas kongress 2009 bestämdes att 25 procent på partiets vallistor ska vara under 35 år. Men i riksdagsvalet 2010 nådde man inte målet och de flesta av de unga kandidaterna hamnade långt ner.

S-ledaren Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin har flera gånger poängterat att målet ska uppnås i valet 2014. Just nu håller man på att ta fram listan till EU-parlamentsvalet i maj.

”Vi är oroliga”

Men nu kan Aftonbladet avslöja att ledningen får hård kritik från sitt eget ungdomsförbund. SSU menar att föryngringsarbetet går alldeles för långsamt och att för få unga kom in i verkställande utskottet och partistyrelsen på S-kongressen i våras.

– Vi är oroliga över att man ska tappa bort de här frågorna. Det är extra viktigt att partiet centralt lyckas med målet på EU-listan som är den enda lista som man sätt­er själv, säger SSU:s ord- förande Gabriel Wikström.

För att sätta press på ledningen beslutade ungdomsförbundets styrelse på ett möte i går att föra fram en egen kandidat, SSU:s förbundssekreterare Ellinor Eriksson, 25.

– Hon har ett internationellt engagemang bakom sig och är drivande politiker som står väl förankrad i de ungas frågor. Det handlar främst om ungdomsarbetslösheten men också migrationsfrågor, säger Wikström.

Arbetet går trögt

Han fortsätter:

– Det här är en kandidat som vi vill se högt upp på listan på valbar plats och det är något partiledningen måste förhålla sig till.

Under året har SSU firat stora segrar inom partiet. På kongressen i våras fick de igenom en 90-dagarsgaranti mot ungdomsarbetslösheten och i S-budgeten i höst har man fått med ett förslag om sommarkurser. Nu hoppas man på en ny framgång.

– Jag hoppas ledningen kommer ta emot den här kandidaturen väl. Gör man inte det kommer vi ändå driva vår kandidat.

Även Ellinor Eriksson själv tycker att föryngringsarbetet går trögt.

– Politiken måste representeras av hur samhällena ser ut. EU-parlamentet kan inte bara styras av gubbar som är över 50 år, säger hon.

Partisekreteraren Carin Jämtin avböjer att kommentera SSU:s besked.

Så sätts S-listan - inför EU-valet

EU-listan med kandidater är nationell, till skillnad från i riksdagsvalen. Det är den enda lista som S-ledningen centralt beslutar om. Det kommer att ske vid parti­styrelsens sammanträde i slutet av november. Partidistrikten har fram till slutet av oktober att nominera kandidater.

Socialdemokraterna har i dag sex kandidater i EU-parlamentet.

Fyra av dem ställer upp för omval: Marita Ulvskog, 61, Jens Nilsson, 64, Olle Ludvigsson, 64, och Anna Hedh, 46.

Två ställer inte upp för omval: Göran Färm, 63, och Åsa Westlund, 37.

Förutom Ellinor Eriksson från SSU har flera andra kandidater inom partiet varit öppna med att de vill till EU-parlamentet. En av dem är den före detta SSU-ord­föranden Jytte Guteland, 33.

SSU:s EU-kandidat

Namn: Ellinor Eriksson.

Ålder: 25.

Bor: Stockholm, kommer ursprungligen från Valbo utanför Gävle.

Yrke: Har studerat tre år på psykologprogrammet på Karolinska institutet innan hon blev förbundssekreterare i SSU. Är dessutom vice president i paraplyorganisationen Young European Socialists.