Fler kan få sjukersättning

Publicerad 2013-10-10

Ny dom kan rädda utförsäkrade

Nu kan det bli lättare att få sjukersättning.

En ny dom från Högsta Förvaltningsdomstolen förtydligar reglerna – och hjälper många som blivit utförsäkrade, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Allt fler har blivit utförsäkrade under de senare åren. Människor som tidigare haft rätt till sjukersättning vid långvarig sjukdom, det som tidigare kallades förtidspension, har utförsäkrats när lagen tolkats från fall till fall.

Men nu kommer kanske räddningen för den som verkligen inte kan jobba.

Förtydligar reglerna

En ny dom i Högsta Förvaltningsdomstolen förtydligar reglerna.

– Det allra viktigaste är nog att Högsta förvaltningsdomstolen klargör att tidigare sjukhistorik, särskilt om den har varit lång, har en stor betydelse för att avgöra om man har rätt till sjukersättning. Det har varit väldigt oklart tidigare, säger Magnus Eriksson, förbundsjurist vid LO-TCO:s rättsskydd, till SR.

Flera av de som tidigare har blivit utförsäkrade kan nu omprövas med den nya domen.

Tidigare har vissa sjukdomsbesvär inte kunnat ge sjukersättning. Men med den nya domen handlar det snarare om sjukdomsperiodens längd än om vad symptomen består av.

– Sedan förra hösten har vi sett att man mycket väl kan se det på det här sättet – att har sjukdomsbesvären funnits länge och om rehabiliteringsmöjligheterna är uttömda såå kan det jämställas med ett sådant tillstånd att man har rätt till sjukersättning, säger Eva Nordquist, chefsjurist på Försäkringskassan, till SR.