Ask (M): Problemet ligger i supporterkulturen

Publicerad 2014-03-30

Justitieminister Beatrice Ask (M) reagerar med bestörtning på dödsmisshandeln i Helsingborg.

Hon menar att stämningen och supporterkulturen kring fotbollsmatcher i Sverige ofta är alltför hotfull.

– Jag känner mig väldigt bedrövad och arg över att det här ska behöva hända, säger hon.

Beatrice Ask.

Innan dagens fotbollsmatch mellan Djurgården och Helsingborg var det stökigt på stan. Innan matchen, som spelades i Helsingborg, misshandlades en supporter till Djurgården så svårt att han senare avled.

Justitieminister Beatrice Ask (M) reagerar med bestörtning på dagens besked.

– Jag känner mig väldigt bedrövad och arg över att det här ska behöva hända. Det var supportrar som rök ihop innan matchen. Det är förfärligt när slagsmål och bråk får sådana konsekvenser. Sedan fick matchen avbrytas, det blir ju mycket känslor förstås, säger hon.

"Problemet ligger i supporterkulturen"

Enligt Ask har fotbollsklubbarna och myndigheter försökt samarbeta och kommit närmare varandra under de senaste åren.

– Vi har skärpt tillträdesförbudet till arenorna och vi jobbar på med alla de förslag som finns och vi har gjort saker tidigare för att göra matcherna säkrare, säger hon.

Men justitieministern menar att det stora problemet ligger i supporterkulturen.

– Det som händer kring och utanför matcherna är svårare att hantera. Det tråkiga är att den vanliga publiken förr eller senare kommer att svika därför att man inte kan gå på fotboll med familjen när det är på det här viset, säger hon.

"Vi har de lagar vi behöver"

Innan Ask beslutar hur hon ska gå vidare efter dagens dödsfall vill hon skaffa sig en bild av exakt vad som hände.

– Men det handlar om supportrarna. Det finns en rad åtgärder. Det här är ju brottsligt, den här typen av övergrepp som det är frågan om. I bland är supporterbråk svåra att utreda eftersom de träffas bara för att bråka. Men jag tycker att vi har de lagstiftningsverktyg som vi behöver.

Hon menar dock att en del av ansvaret ligger på klubbarna när det gäller att få till säkra matcher.

– Det krävs också att klubbar på olika sätt försöker få en anständig supporterkultur. Det är inte okej att deltaga i den här typen av aktiviteter som leder till våld och bråk. Det har ingenting med fotboll eller någon annan sport att göra, säger Beatrice Ask.

Viljan finns

Hon menar dock att det både från myndigheter och klubbar finns en vilja.

– Det finns en vilja, om allt från säkra arenor till att man arbetar med supporterklubbar och annat. Men det finns inte bara en enda lösning.

Trots dagens fall, och tidigare bråk i samband med fotbollsmatcher, säger justitieministern att det i normalfall är säkert att gå på fotboll.

– Men det är inte alltid trevligt. Folk uppför sig på ett sätt så att man kan bli bedrövad. Jag vet många som tycker det är jobbigt att gå på fotboll. Många av de som inte tillhör de värsta bråkstakarna har ändå en attityd till spelet och sporten som är väldigt främmande för den som tycker det ska vara en folkfest. Här handlar det om supportrar som går på varandra och bråk dem emellan. Samtidigt är det så att man aldrig kan utesluta att helt oskyldiga drabbas.

Löfven: "Det är en tragisk dag"

S-ledaren Stefan Löfven säger så här efter dagens dödsfall:

– Det är en tragisk dag när en människa misshandlas till döds under det som ska vara en högtidsdag för svensk idrott. Idrott är kultur, glädje, hälsa och gemenskap - den ska vara öppen för alla och skapa samhörighet mellan människor. Vi måste enat stå upp mot våldet var än i samhället det dyker upp. Tillsammans kan vi stoppa våldsverkarna som försöker förstöra idrottsrörelsen.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin skriver i en kommentar att han känner stor sorg och tomhet:

– Som för så många har fotbollen betytt så mycket för mig. Den är glädje och fest, att fira segrarna och sörja förlusterna i gemenskap. Men alldeles för länge har några få fått förstöra för så många. Idag har en medmänniska fallit offer för våldet. Mina tankar gå till honom, hans familj och vänner. Det fullständigt meningslösa våldet måste få ett slut. Kärleken till fotbollen måste besegra hatet.