Han tjänar miljoner på vårdföretaget Attendo

Uppdaterad 2013-09-23 | Publicerad 2013-09-22

Välfärdsbolagens vara eller icke vara har delat landet.

Samtidigt rullar en strid ström av pengar in i företagens kassakistor.

Enligt en granskning som Dagens Nyheter gjort har äldreomsorgsbolaget Attendos vd Henrik Borelius erbjudits 17 miljoner i aktieutdelning.

Henrik Borelius.

I augusti blev det känt att Attendo planerar att pytsa ut en miljard till aktieägarna.

Företaget har specialiserat sig på att köpa upp kommunal verksamhet inom vård och omsorg – för att sedan effektivisera.

Nu avslöjar DN att vd:n Henrik Borelius, bror till ex-ministern Maria Borelius (M), är en av dem som får ta del av rikedomen som Attendo genererat.

Kan få 17 miljoner

Enligt tidningen äger Borelius 2,6 procent av företaget och erbjuds 17 miljoner kronor i utdelning, genom aktieinlösen.

Som vd har Borelius varit med om två försäljningar av bolaget som gjort honom mycket förmögen. Enligt DN redovisar hans bolag Louloudia, där han samlat sitt ägande i Attendo, ett eget kapital på 108 miljoner kronor.

DN har sökt Henrik Borelius för en kommentar - utan att lyckas. Helena Stjernholm, ägarrepresentant för IK Investment Partner säger:

– Ägarna har inte fått någon utdelning alls sedan köpet av Attendo 2007, vi tycker att det är rimligt att man får det. Att det blev just nu beror på att våra lån förfaller i början av 2014, och vi var tvungna att lägga om dem, säger hon till DN.

God affär

Miljarden som ska delas ut till aktieägarna uppges komma från de nya lån som Attendo tar upp – men också från upparbetade vinster.

För ägarna har Attendo varit en god affär. Enligt DN satsade de 2,5 miljarder kronor när de köpte bolaget och nu erbjuds de totalt 40 procent av beloppet i utdelning.

Samtidigt går det knackigt för den andra giganten på välfärdsmarknaden. Hösten 2011 blev Carema rikskänt under den famösa blöjskandalen då det avslöjades att företaget vägde kissblöjor i besparingssyfte. Under tiden då vårdskandalen rullades upp drabbades Carema hårt ekonomiskt - under sju månaders tid vann Carema inte en enda upphandling, framgår det av bokslutet för 2012, rapporterar DN.

Efter skandalerna beslöt ledningen att skrota namnet Carema och skriva ned värdet med 664 miljoner kronor. Numera heter företaget Vardaga.

Växer med miljarder

Men normalt sett är det en god affär att driva privata välfärdsföretag. Enligt DN:s granskning har de tio största företagen tillsammans vuxit i en takt av 4-5 miljarder kronor per år. Omsättningen för företagen var under 2012 sammantaget 37 miljarder kronor.

– Jag håller nog med om att företagen över lag tjänar bra med pengar, eftersom det finns en effektiviseringsmarginal. De kan göra samma sak som kommunen på ett effektivare sätt. För en Ica-handlare till exempel skulle 7 procent i marginal vara extremt mycket. Företagen i vård, skola och omsorg verkar ha en hög vinst i förhållande till den risk man tar, säger Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola, till DN.