Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Löfven inbjuden till Mandelas begravning

Publicerad 2013-12-13

På söndag begravs Nelson Mandela i sin födelseort i Sydafrika.

I den lilla skara som bjudits in finns S-ledaren Stefan Löfven.

– Det är beviset på de bra kontakter Socialdemokraterna har haft med ANC under lång tid, tillbaka till Olof Palmes dagar, säger han.

Nelson Mandelas död den femte december har sörjts av en hel värld. Den sydafrikanske ex-presidenten hedrades med en stor minnesceremoni i tisdags på FNB Stadium i Soweto i Johannesburg. På läkarna fanns många av världens ledare och från Sverige deltog statsminister Fredrik Reinfeldt (M), kronprinsessan Victoria och S-ledaren Stefan Löfven.

Mandelas kropp har även legat på lit de parade så att så många som möjligt ska kunna ta avsked. Men när den gamla ANC-ledaren på söndag begravs i sin födelseort Qunu i Östra Kapprovinsen, är det en mindre skara som bjudits in. En av dem som kommer att närvara är S-ledaren Stefan Löfven, som stannat kvar i Sydafrika efter minnesceremonin.

”Hedersamt”

– Det är väldigt hedersamt att få en inbjudan, det är ju ett begränsat antal människor som fått en sådan. Det är en inbjudan både från ANC, sydafrikanska regeringen och familjen Mandela som godkänner listan på vilka som ska komma dit, säger han.

Medan ceremonin i Johannesburg gick i glädjens tecken tror Löfven att söndagen blir mer sorglig. Han lyfter fram de starka banden mellan ANC och Socialdemokraterna som anledningen till inbjudan.

– Det är beviset på bra kontakter vi har haft under lång tid, tillbaka till Olof Palmes dagar. Vi stod sida vid sida med ANC mot apartheid. Många sydafrikaner och ANC-medlemmar var i Sverige och fick utbildning under de åren, säger han.

Under sitt besök i Sydafrika har Löfven kombinerat hedrandet av Nelson Mandela med företagsbesök och annat. Men han har också fått möjlighet att träffa Nelson Mandelas änka Graca Machel.

– Hon tackade för vårt stöd. Jag har träffat fler ANC-veteraner som tackade för den tid de varit i Sverige och fått stöd av oss. Det finns ett starkt band mellan oss.

Sällskap av Stoltenberg

Löfven får sällskap på begravningen av den norske S-ledaren Jens Stoltenberg, som nu finns på plats i Sydafrika. Men han har också framfört hälsningar från flera S-veteraner som inte kunnat närvara.

– Efter att vi sett Nelson Mandela ligga på lit de parade så blev vi inbjudna till president Zuma på en ceremoni där också stats-och regeringschefer ingick. Det hölls ett antal tal och jag höll också ett. Jag framförde kondoleanser och berättade hur betydelsefull Mandela varit för Norden. Jag hade också med mig hälsningar från Ingvar Carlsson och Lisbet Palme, vilket var väldigt uppskattat, säger han.

Vistelsen i Sydafrika är ett avbrott i den politiska vardagen hemma i Sverige. Men enligt Löfven så är tillvaron honom inte främmande.

– Det internationella arbetet har jag haft en vana av sedan 30 år, sedan min tid i Metall och IF Metall. För mig är det ändå en naturlig del i mitt politiska värv att ha internationella kontakter och tänka internationellt. Det är därför jag lanserat "Global new deal", som handlar om att vi i en global ekonomi måste ha förutsättningar för alla människor att fara väl, säger han.

Nu hoppas Löfven att Mandelas tankar och verk lever vidare runt om i världen.

”Visade vägen”

– Jag har pratat mycket om Mandelas personlighet under den här veckan. Det är en blandning av bestämdhet, säker kompass och en beslutsamhet kombinerad med ödmjukhet. Han visade vägen genom att leda landet från en avskyvärd apartheidregim som under så många många år byggt på hat, våld och dödande in i en demokrati.

S-ledaren säger också att han ska försöka göra sitt för att Mandelas tankar inte stannar i historien.

– Han har gjort så mycket som så många har berörts av. Vi har skyldigheten att tänka efter hur vi själva kan föra det vidare. Vi behöver prata mycket mer om fred och rättvisa i världen, inte minst i en global ekonomi.