Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Nakenprotest under brexitdebatten

Publicerad 2019-04-01

LONDON. Klyftor i regeringen – och nakenchock i underhuset.

Då får ledamöter en sista chans att rösta om en mjukare brexit.

– Då skulle det inte gå att ignorera parlamentet, säger justitieminister David Gauke.

Storbritannien har 11 dagar på sig att komma fram till ett nytt avtal med EU – annars riskerar man att lämna unionen den 12 april utan några garantier för framtiden utöver att världshandelsorganisationen WTO tillsvidare skulle reglera all handel med omvärlden.

Premiärminister Theresa Mays framförhandlade avtal röstades i fredags återigen ner med tydliga siffror. Och under måndagskvällen är det parlamentetsledamöternas tur att återta taktpinnen – i vad som kan bli en sista chans för underhuset att enas.

Av de fyra brexitalternativ som talmannen valt ut för omröstning är två så kallade mjuka brexitlösningar – att stanna i en tullunion med EU eller att stanna i EU:s inre marknad för att göra det lättare att fortsätta handla med och röra sig inom EU-länder.

I ett annat förslag röstar parlamentet om huruvida man vill hålla en folkomröstning om det avtal man bestämmer sig för. Och oppositionspartiet Labour har sagt att de kommer att stötta förslaget om att stanna i EU:s inre marknad i ett upplägg likt det Norge har – vilket fått kritik från de hårdföra brexitörernas håll.

En av de allmänna läktarna i underhuset invaderades på måndagen av klimataktivister i bara trosor eller kalsonger.

”Vore ett svek”

– Det vore ett svek mot brexit, säger handelsminister Liam Fox till BBC.

En av symbolerna för brexit, förre UKIP-ledaren Nigel Farage, är också kritisk till de fyra förslag som talmannen John Bercow lagt fram.

”De är alla på ’stanna’-sidan och kommer alla att leda till okontrollerad fri rörelse”, twittrar Farage.

Tullunionförslaget och en möjlighet till folkomröstning var de två alternativ som fick störst stöd när parlamentet i onsdags höll liknande omröstningar om åtta olika brexitförslag. Men inget av förslagen fick någon majoritet i förra veckan.

Skulle ledamöter ha pratat ihop sig sedan dess kan man i omröstningen, som börjar klockan 21 svensk tid, kanske sätta spiken i kistan för Theresa Mays avtal – även om omröstningen är ”vägledande” och det är regeringen som har sista ordet.

Premiärministern uppmanade först sina partimedlemmar att bojkotta omröstningen, men justitieminister David Gauke varnar Toryledaren May för att ignorera parlamentets vilja.

– Om parlamentet överväldigande röstar emot att lämna Europeiska Unionen utan något avtal men röstar för en mjukare brexit, då tycker jag inte att det är hållbart att ignorera parlamentets hållning och lämna utan något avtal, säger Gauke i BBC-programmet The Andrew Marr Show.

Flera brittiska medier rapporterar under måndagen att Mays splittrade regering är på väg att kollapsa. Gauke och flera ministrar som vill ha en mjuk brexit hotar att avgå om man lämnar EU utan något avtal medan ministrar som vill ha en hård brexit kommer att säga upp sig om utträdets tvingas skjutas upp.

”Haft mycket tålamod”

Samtidigt säger EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, att EU:s tålamod med britterna håller på att ta slut.

– Hittills så vet vi vad det brittiska parlamentet säger nej till men vi vet inte vad det skulle kunna säga ja till, säger han i en intervju med italienska TV RAI, skriver The Guardian.

– Vi har haft väldigt mycket tålamod med våra brittiska vänner över Brexit, men tålamodet håller på att ta slut.

Som om det inte var nog med klyftor och förvirring i den brittiska parlamentet just nu – så stormades underhuset på måndagseftermiddagen av klimataktivister i bara trosor eller kalsonger.

”Nu har allmänna översta läktaren invarderats av halvnakna demonstranter. Detta är inte ett aprilskämt”, twittrade Toryledemoten Ed Vaizey.

Hans partikollega James Heappey lade upp en bild på gruppen, som vände sina bakdelar åt politikerna nere på bänkarna, med den skämtsamma texten: ”Parlamentet fick precis ännu fler nötter”.