Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Tysk gränskontroll lättas – fria resor i juni

Publicerad 2020-05-13

Tysk gränspolis. Arkivbild.

Tyskland har kommit överens med Frankrike, Österrike och Schweiz om lättnader i gränskontrollerna från och med helgen, enligt inrikesminister Horst Seehofer.

De senaste dagarnas positiva utveckling vad gäller smittspridningen ger hopp om att kontrollerna helt kan avvecklas i mitten av juni, bedömer han.

Det av många efterlängtade beskedet kommer vid en presskonferens efter onsdagens regeringssammanträde i Berlin. Framför allt är det affärsresor och besök hos familj och släkt som nu blir möjligt, enligt Seehofer. I ett senare skede planeras ytterligare lättnader.

– Om infektionstakten utvecklas på samma gynnsamma sätt som vi har sett de senaste dagarna (...) kan vi tänka oss att vi kommer att ha fritt resande från och med den 15 juni, säger han.

Höjer varningens finger

Gränskontrollerna mot Luxemburg tas samtidigt bort helt. Kontrollerna vid den tysk-danska gränsen är fortfarande föremål för diskussion med regeringen i Köpenhamn, enligt Seehofer. Själv ser han inga direkta hinder för att även de tas bort, säger han.

Förbundskansler Angela Merkel höjer dock ett varningens finger, och påminner om vikten av fortsatt disciplin hos befolkningen.

– Det vore deprimerande att behöva återinföra de restriktioner som vi vill lämna bakom oss, bara för att vi gapar efter mycket, säger hon vid en utfrågning i förbundsdagen.

Tyska UD avråder fortfarande från utlandsresor till och med den 15 juni.

– Vi kan säkerligen lätta på avrådan för Europa innan vi lättar på avrådan för andra resmål, om den positiva utvecklingen vi ser i flera länder håller i sig, säger utrikesminister Heiko Maas enligt nyhetsbyrån AFP.

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner bekräftar överenskommelsen i ett inlägg på Twitter , men betonar samtidigt att kontrollerna mellan Tyskland och Frankrike blir kvar till den 15 juni, trots lättnaderna.

Långt färre dödsfall

Tyskland har varit mer framgångsrikt än andra stora europeiska länder när det gäller att hantera coronapandemin. Trots att landet är EU:s folkrikaste har man långt färre dödsfall än exempelvis Frankrike, Italien, Storbritannien och Spanien.

I helgen väckte en rapport från den tyska smittskyddsmyndigheten Robert Koch-institutet (RKI) uppseende, då det framstod som att smittspridningen åter var på väg att ta fart. Det så kallade R-talet, som anger hur många personer varje smittad själv smittar, hade enligt söndagens uppgift ökat till 1,1. I tisdags rapporterade RKI åter ett R-tal under 1 (0,94), vilket indikerar att smittspridningen avtar.

För att undvika missuppfattningar till följd av eftersläpning i statistiken kommer RKI hädanefter att använda sig av ett så kallat utjämnat R-tal, som ger en bättre lägesbild, säger myndighetens vicechef Lars Schaade till Deutsche Welle.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen