Våldet mot rohingyer utreds av ICC
Publicerad 2019-11-14
Internationella brottmålsdomstolen (ICC) ger klartecken för en fullskalig utredning av brott som begåtts mot den muslimska rohingya-minoriteten i Myanmar – det som från FN-håll har beskrivits som brott mot mänskligheten och ett folkmord.
"Det finns rimlig grund för att tro att utbredda och/eller systematiska våldshandlingar kan ha begåtts som kan betecknas som brott mot mänskligheten genom deportation, över gränsen mellan Myanmar och Bangladesh", skriver ICC i ett uttalande sedan dess domare beslutat att bifalla en åklagarbegäran om att öppna en utredning.
Över 740 000 rohingyer har flytt från Myanmar till grannlandet Bangladesh sedan den myanmariska militären 2017 inledde en offensiv mot den västra landsände där de flesta rohingyer bodde. I militärens härjningar skedde massavrättningar, mordbränder och gruppvåldtäkter, enligt FN:s rapporter, där syftet uppges ha varit etnisk rensning.
ICC-åklagaren Fatou Bensouda har gjort en preliminär utredning av läget för rohingyerna och när den var färdig begärde hon att få göra en fullskalig granskning.
Myanmar är inte del av ICC-samarbetet, men domstolen bedömer att den har domsrätt i frågan då Bangladesh, som härbärgerat hundratusentals flyktingar med anledning av det myanmariska agerandet, är det.
Tidigare i veckan stod det klart att Myanmar ställs inför rätta för misstänkt folkmord även i Internationella domstolen (ICJ), ett av FN:s huvudorgan som också håller till i nederländska Haag.