Madoff kvar i husarrest

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-12

Finansmannen är misstänkt för rekordstort bedrägeri

Finansmannen Bernard Madoff satte sprätt på runt 500 miljarder kronor.

Han är misstänkt för att ha svindlat bort 400 miljarder kronor.

Finansmannen Bernard Madoff har varit fri mot borgen.

Men åklagaren hävdar nu att han försöker gömma undan pengar.

I dag beslöt rätten att Madoff ska vara kvar i husarrest.

Det kan vara det största bedrägeriet i USA:s historia. Bernard L. Madoff, 70, Wall Street-rådgivare och före detta styrelseledamot i Nasdaq anklagas för att ha svindlat till sig 50 miljarder dollar, motsvarande cirka 407 miljarder kronor.

Vid en domstol i New York fattar man idag beslut om huruvida Madoff ska sitta fängslad eller få fortsätta vara på fri fot mot en borgenssumma. Enligt åklagaren har Madoff och hans fru skickat smycken och arvegods till släktingar och vänner i ett försök att gömma undan ekonomiska tillgångar, något som Madoffs advokater förnekar.

Lurade stjärnor

Rika och berömda personer som Steven Spielberg, Kevin Bacon och världens rikaste kvinna, L’Oréal-arvtagerskan Liliane Bettencourt ska ha anlitat Madoff för att investera deras pengar. Pengar som nu är bortsvindlade. Madoff har kallats för ”New Yorks mest hatade man”.

Bedrägeriet gick ut på en avancerad variant av ett pyramidspel där nya investerare rekryterades och sedan fick tillbaka sina pengar genom att ytterligare ett antal investerare rekryterades.

Bernard Madoff riskerar dömas till ett 20 år långt fängelsestraff samt tvingas betala 5 miljoner dollar i böter, vilket är maxbeloppet enligt nyhetsbyrån AP.

Domaren gick under måndagen med på att storsvindlaren Bernard Madoff får förbli på fri fot mot borgen. Han måste sitta kvar i husarrest men slipper hamna i häkte i väntan på rättegång.