Svarta marknaden värd två miljarder

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-24

Stulna kreditkort och länsade bankkonton – bedrägerierna ökar på webben.

Nu är den svarta marknaden på Internet värd över två miljarder kronor per år.

– Det är julafton varje dag för bedragarna, säger IT-säkerhetsexperten Per Hellqvist.

Den svarta marknaden har blivit en global marknadsplats med hög omsättning av stulna varor och bedrägeritjänster.

Och marknaden växer, enligt en rapport från Symantec som lanserades på måndagsmorgonen.

Säkerhetsföretaget har bevakat en illegal häleriserver mellan 1 juli 2007 till sista juni i år. Värdet av de utannonserade varorna på den svarta marknaden uppgick under perioden till 276 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 2,3 miljarder kronor sammanlagt världen över.

Sverige på topp tio-listan

Den svarta marknaden har stor geografisk spridning och häleriservrarna flyttas ständigt för att inte upptäckas. Sverige ligger på tionde plats i världen, med två procent av världens alla illegala häleriservrar.

– Det betyder inte nödvändigtvis att det är svenskar som sitter vid datorerna. Sverige är ett IT-land och har ett utbrett serversystem. Så samtalen som äger rum mellan en säljare i Ukraina och en köpare i USA kan gå via en server i Sverige, säger Per Hellqvist, IT-säkerhetsexpert vid Symantec.

Experten förvånad

Totalt har 69 130 aktiva säljare observerats på marknaden under de 12 månader som bevakningen genomfördes. Under samma period postades 44 miljoner inlägg i forumen där handeln sker.

– Jag blev förvånad över att de var så många, säger Per Hellqvist.

– Men Internet är den största och effektivaste brottsplatsen. Brotten sker globalt, men lagstiftningen är lokal.

Använder uppgifter som valuta

Kreditkortsinformation stod under perioden för 31 procent av det totala utbudet på den svarta marknaden och är därmed också den största varukategorin.

På den illegala marknaden får kunderna betala mellan 0,10 till 25 dollar för ett stulet kreditkortsnummer. I genomsnitt är kortens kreditgräns 4000 dollar. Enligt Symantec är det potentiella värdet av de utannonserade kreditkorten 5,3 miljarder dollar, motsvarande drygt 44,5 miljarder kronor.

– Kreditkortsnummer är väldigt lätt att omsätta. Dels kan bedragarna handla men de kan också använda uppgifterna som valuta. De byter till sig hackade servrar eller tillgång till nätverk. Uppgifterna kan spridas till flera olika händer, säger Per Hellqvist.

Bankkonton värda miljarder

Näst största kategorin är stulna bankkontouppgifter, som står för 20 procent av det totala antalet varor.

Då kontona säljs på marknaden för mellan 10 till 1000 dollar, och de stulna kontona i genomsnitt innehåller 40 000 dollar, uppskattar Symantec att det potientiella värdet för denna kategori uppgår till 1,7 miljarder dollar, motsvarande cirka 14 miljarder kronor.

Hoppas på internationellt avtal

Per Hellqvist vill se ett internationellt avtal där länderna hjälper varandra i kampen mot brottsligheten på Internet.

– Jag vill se den här rapporten som ett inlägg i debatten, det finns ingen tidigare statistik över detta.

IT-säkerhetsexperten efterlyser också en särskild brottskod som den svenska polisen kan använda till de fall som handlar om just bedrägerier på nätet.

– I dag hamnar alla former av bedrägerier under samma kod, vilket gör det omöjligt att ta fram statistik som gäller just Internet. På så sätt är det svårt för lagstiftarna att få upp ögonen för problemet.

– Nätet är en integrerad del av vår vardag och det vore tråkigt om användarna förlorar sin tillit.