”En oerhörd lättnad”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-10

Monica Dahlström-Lannes om domen mot Tito Beltran

Hon är expolisen som anmälde Tito Beltran för våldtäkt.

I dag dömdes Beltran till 2,5 års fängelse i hovrätten.

– Det är klart jag tycker det är en oerhört lättnad att både barnet och barnflickan får upprättelse, Monica Dahlström-Lannes till aftonbladet.se.

Monica Dahlström-Lannes, före detta polis, har varit drivande för att få Beltran åtalad för våldtäkt.

Nu tycker hon att det är viktigt att alla berörda i målet får den hjälp de behöver.

– Min inställning har alltid varit att både förövare och offer ska få hjälp. Tito Beltran ska få insikt och motivation att ta emot den hjälp som finns inom kriminalvården. Det finns många bra program där, säger Monica Dahlström-Lannes.

Jättetungt

Försvaret har beskyllt och kritiserat Monica Dahlström-Lannes för att ha blandat sig i utredningen kring våldtäkten på flera sätt.

– Både barnet och barnflickan har blivit så oerhört ifrågasatta och det är klart att domen känns ju också som en slags upprättelse för Maria, Carola och mig själv, säger hon.

Hon berättar att Beltran-fallet har varit jobbigt att arbeta med.

– Det har naturligtvis varit jättetungt. Framför allt när försvaret har gått ut i pressen och sagt saker som inte har varit sanna. Men så fungerar ju rättssystemet, man ska ifrågasättas. Men jag vet att jag har gjort rätt, att jag aldrig har påverkat någon.

Våga anmäla

Hon uppmanar unga kvinnor att våga vända sig till polisen om man blir utsatt för sexuella övergrepp.

– Det är klart att man ska anmäla brott. Det är viktigt att se till att det blir gjort.

Hon tror att det faktumet att den dömde i det här fallet är en känd person kan påverka unga kvinnor i en positiv riktning.

– Ja, det tror jag. Just om det är känd person som begår övergreppet kan det vara lätt att tänka att det inte är någon idé att anmäla.

Åklagaren lättad

I tingsrätten friades Tito Beltran i det så kallade Varbergsmålet.

I dag kom domen i hovrätten: operastjärnan fälls.

– Ja, det var ju trevligt, en lättnad att höra, säger åklagare Ingela Svensson.

Hennes uppfattning är att Tito borde ha dömts redan i tingsrätten.

– Jag ansåg naturligtvis det, men vad som helst kan hända i den här typen av mål. Jag vågade inte vänta mig det här. Men det är en lättnad. Särskilt är det en lättnad för den här flickan och hennes familj.

Vad gjorde ni annorlunda den här gången?

– Främst handlar det om att domstolen har gjort en annan bedömning. Det är min uppfattning. Det fanns tillräckligt med bevisning redan vid tingsrättens dom.

I Varbergsmålet har Tito Beltran anklagats för att sexuellt ha utnyttjat en minderårig flicka i Kungsbacka vid ett antal tillfällen mellan 2000 och 2002.

I samband med det åtalades han också för övergrepp i rättssak. Han ska ha trakasserat pappan till flickan som anmälde de misstänkta brotten.

Beltran friades helt i det målet av Varbergs tingsrätt.