Pappa dömdes till psykvård för bröllopsdådet

Publicerad 2011-11-03

52-åring knivhögg sin son på dotterns bröllop.

"Ja"

Sa brudparet till varandra på slottet Trollenäs och lovade varandra evig kärlek. Då högg brudens far sin äldste son i magen.

Pappan dömdes i dag till rättspsykiatrisk vård för mordförsök.

Sagobröllopet på slottet Trollenäs utanför Eslöv den 16 juli slutade i ett blodigt knivdrama. Ett 50-tal bröllopsgäster hade samlats i slottet för att dela parets kärlek. Bland dem fanns brudens far. Han hade blivit bjuden till bröllopet trots att han sedan länge varit i fejd med stora delar av familjen.

Avbröt parets kyss

Både brud och brudgum sa "ja" till varandra, men avbröts abrupt mitt i bröllopskyssen.

Brudens 52-åriga pappa drog fram en kniv och högg sin äldste son i magen. Ytterligare fyra personer skadades när de försökte ta kniven i från pappan.

Vårdades tillsammans

Sonen sårades svårt i magen men klarade sig undan livshotande skador. Både sonen och pappan vårdades på Skånes universitetsjukhus i Lund.

Fyra dagar efter dådet anhölls och häktades pappan på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. I augusti åtalades 52-åringen vid Lunds tingsrätt för mordförsöket och i dag föll domen.

Allvarligt psykiskt sjuk

Tingsrätten dömde pappan för försök till mord och grov misshandel till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

52-åringen anses, enligt ett läkarutlåtande, lida av en allvarlig psykisk störning med vanföreställningar.

Tingsrätten bedömer också att pappan haft avsikt att döda sin son. I stället för att dra ut kniven valde 52-åringen att trycka in den ytterligare.

Dödshotades år 1996

Pappan har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdat att han agerade i självförsvar. Hans avsikt var inte att döda.

Men hans brottsregister visar en annan bild.
Redan hösten 1996 misshandlade pappan den äldsta sonen och dödshotade honom. Då var sonen 17 år och pappan dömdes till sex månaders fängelse.