Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Fyra gruvarbetare fast i översvämmad kolgruva

Publicerad 2011-09-15

Fyra gruvarbetare sitter fast i en översvämmad kolgruva i Wales.

Tre personer har lyckats ta sig ut – en av dem har förts till sjukhus.

Räddningstjänsten har fortfarande inte lyckats få kontakt med dem som är kvar i gruvan.

Sju personer arbetade i gruvan när olyckan inträffade på torsdagsmorgonen, rapporterar Sky News. Det är inte klart varför gruvan, som ligger nära Cilybebyll två mil norr om Swansea, drabbades av översvämning.

– Vi vet inte var vattnet kommer i från. Allt vi vet att det är där, och att vi måste få bort det, säger Andrew Watson, räddningsledare på platsen, till BBC.

Fyra arbetare sitter nu fast 90 meter under marken.

Tre ute ur gruvan

Två personer lyckades ta sig ut så fort gruvan översvämmades. Något senare kom ytterligare en person ut. Han har förts till sjukhus med inre skador, enligt Sky News.

För de fyra som fortfarande sitter fast i gruvan är läger ovisst. Vattnet står högt, och räddningstjänsten arbetar nu med att pumpa undan det. Samtidigt pumpas syre in genom en parallell tunnel. På grund av vattenmassorna har räddningsarbetarna inte kunnat ta sig ner i gruvan.

Har inte fått kontakt

Chris Margrett från räddningstjänsten säger till Sky News att gruvarbetarna är vana vid att vistas i gruvan; de vet hur vattnet rinner och var de kan hitta luftfickor.

Förhoppningen är att de fyra som är kvar nere i kolgruvan har hittat luftfickor för att komma undan vattenmassorna.

Enligt BBC arbetar drygt 50 personer med att rädda gruvarbetarna – men ännu har de inte lyckats få kontakt med någon av dem.