Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Militären har gått över på folkets sida

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-02-20

Både soldater och diplomater överger diktatorn Gaddafi

Libyens diktator Muammar Gaddafi har förlorat kontrollen över delar av landet.

I näst största staden Benghazi har trupperna gått över på folkets sida och tagit kontrollen.

Upproret har nu nått huvudstaden Tripoli.

Det är full revolution i Libyen.

I Benghazi har delar av militären deserterat och gått över på folket sida. De har också hjälpt till att ta kontroll över staden, enligt uppgifter till tv-kanalen al-Jazira. De Gaddafitrogna soldaterna uppges ha stängt in sig i kaserner eller flytt till flygplatsen.

– Folk jublar över nyheten, säger ett vittne till kanalen.

Demonstranterna ska också ha tagit över stridsvagnar och automatvapen.

Sent på söndagskvällen åkte Gaddafis regim på ytterligare ett tungt bakslag när Libyens representant i Arabförbundet, Abdel Moneim al-Honi, deklarerade att han lämnar sin post och ansluter sig till revolten.

Gaddafi förlorar

Samtidigt kom rapporter om flera tusen demonstranter som tågade mot Gröna torget i huvudstaden Tripoli – en stad där Gaddafis stöd tros vara starkare. De brände fotografier av översten och ropade ”kom ut, kom ut, göm dig inte!” enligt en deltagare som intervjuades live i al-Jazira.

Väl vid torget möttes de av beväpnade säkerhetsstyrkor och Gaddafi-anhängare och tvingades retirera, enligt ett vittne. Att ta kontroll över torget har blivit ett symboliskt viktigt mål för demonstranterna, precis som det var i Kairo i Egypten.

Rapporter har också kommit om våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och Gaddafi-anhängare på gatorna i Tripoli.

I Tripoli cirkulerar ett obekräftat rykte om att Gaddafi lämnat landet och rest till Venezuela.

Under söndagen ska horder av människor ha demonstrerat även i städerna al-Bayda, Derna, Tobruk och Misrata och al-Zawia utanför Tripoli.

På flera håll rapporteras säkerhetsstykor ha skjutit skarpt mot demonstranterna.

Kan ”ta till alla medel"

På kvällen talade premiärministern Baghdadi Mahmudi med EU-ambassadörer i Tripoli. Han ska då ha sagt att landet har rätt att ”ta till alla medel” för att bibehålla stabilitet och enighet, rapporterar TT.

EU:s utrikeschef Cathrine Ashton krävde i ett uttalande att regimen ”upphör med våldet omedelbart”. Hon sade också att EU är ”väldigt bekymrat” över de höga dödstalen som rapporteras och att blockeringen av internet och mobiltrafik måste upphöra.

Tidigare på söndagen gick Gaddafi-trogna trupper till attack mot ett begravningsfölje i Benghazi – för andra dagen i rad. Sammanlagt ska 50 personer ska ha dödats, enligt uppgifter till AP.

En läkare uppgav att hans sjukhus tagit emot omkring 200 döda under de senaste dagarnas strider. Den totala dödssiffran är okänd.

Vittnen som AP har talat med säger att det är en blandning av säkerhetstjänst, inhyrda legosoldater och Gaddafitrogna som står bakom attackerna mot demonstranter.

Ska bränna palats

Alla uppgifter om döda och vad som händer är svåra att bekräfta eftersom mycket lite information kommer ut från det slutna landet. Utländska journalister inte är välkomna och både internet och tv-kanaler släcks ner.

Libyen har de största oljereserverna i Afrika, men omkring en tredjedel av befolkningen lever i fattigdom. Demonstranterna kräver Muammar Gaddafis avgång. Gaddafi har styrt landet sedan 1969.

Svenska Utrikesdepartementet avråder tills vidare från alla ”icke nödvändiga” resor till Libyen.

Demonstrationer fortsatte under söndagen även i flera andra länder i arabvärlden och mellanöstern:

Jemen:

En demonstrant sköts ihjäl av polis i hamnstaden Aden, rapporterar AFP.

Även i Ibb, Taiz och huvudstaden Sanaa fortsatte demonstrationerna mot presidenten Ali Abdullah Saleh på söndagen. Skott har avlossats av både demonstranter och regeringsanhängare i Sanaa.

Presidenten Saleh kontrade genom att samla en stor skara anhängare och hålla ett brandtal där han fördömde våld och förstörelse och manade till konstruktiv dialog.

Tunisien:

Flera tusen människor tågade mot regeringspalatset i huvudstaden Tunis på söndagen. De kräver att den provisoriska regeringen avgår. Alltså den regering som suttit vid makten sedan förre presidenten Zine El Abidine Ben Ali avsattes i januari.

Polisen svarade med att skjuta varningsskott för att folkmassan skulle rätta sig efter det undantagsregler som varit i kraft sedan dess.

När Ben Ali flydde landet tog hans gamle vapendragare, premiärministern Mohamed Ghannouchi, över.

Bahrain:

I huvudstaden Manama fortsatte demonstranter tälta vid den symboliskt viktiga Pärlrondellen på söndagen. Under lördagen drog sig militären och polisen undan från platsen och jublande demonstranter återtog sina gamla positioner på torget.

Kronprinsen har lovat att våldet ska ersättas av dialog.

Majoriteten av folket är shiiter, medan den styrande kungafamiljen är sunnimuslimer. Oppositionen har krävt regeringen avgång och att kungens makt begränsas.

Marocko:

Inspirerade av folkupproren i övriga arabvärlden tågade tusentals marockaner i flera städer ut på gatorna på söndagen. De kräver en ny konstitution och mer demokrati, liksom bättre hälsovård och utbildningsreformer.

Demonstrationerna bevakades av poliser, men ordningsmakten höll sig passiv och inga våldsamheter har rapporterats enligt AP.

Liksom i Egypten organiserades demonstrationerna till stor del genom nätverk på internet, som Facebook.

Iran:

Protester ska ha förekommit på flera håll i huvudstaden Teheran på söndagen, enligt uppgifter till TT från oppositionen. Polisen ska ha använt tårgas mot demonstranterna.

Ex-presidentens dotter, Faezeh Rafsanjani, greps under demonstrationerna, enligt den statliga nyhetsbyrån Irna. Hon släpptes senare fri.

Här ligger Benghazi och
Tripoli