Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Här är Obamas främsta utmaningar

Publicerad 2012-11-07

Efter den långa valrörelsen är det nu dags för Barack Obama att kavla upp skjortärmarna och börja jobba.

Framför sig har han mycket stora utmaningar – den usla ekonomin och arbetslösheten är de värsta.

Även Sverige kommer att påverkas av hur han lyckas.

Barack Obama har fått väljarnas förtroende i ytterligare fyra år, men det är ingen lätt resa han har framför sig.

Här är hans främsta utmaningar.

1. Ekonomin

Den amerikanska ekonomin blöder. Budgetunderskottet skenar och statsskulden är uppe i över 110 procent. Nu måste amerikanerna dra åt svångremmen - rejält.

Men för att det ska bli verklighet krävs att Obama plockar fram alla sina diplomatiska talanger, han måste få med sig den republikanskt dominerade kongressen i frågan. Och det måste gå fort.

Om han misslyckas hotas nämligen USA av "stupstocken" som träder i kraft redan vid nyår. Det är ett mycket, mycket tufft saneringsprogram som fått namnet "The Fiscal Cliff".

Programmet består av automatiserade nedskärningar och skattehöjningar som motsvarar 4-5 procent av BNP. Och det togs fram 2011 med syfte att skrämma fram kompromisser i den splittrade kongressen.

Enligt experterna skulle "stupstocken" kunna förbättra den amerikanska budgeten snabbt, men samtidigt riskera att kasta in landet i en mycket djup långkonjunktur som skulle hota hela världsekonomin.

2. Jobben

Arbetslösheten är ett annat bekymmer. Även om den minskat något de senaste månaderna är det fortfarande alldeles för svårt för många amerikaner att få jobb i dag. Att få till stånd fler arbeten anses vara ett absolut måste om presidentens förtroende ska kvarstå.

3. Omvärlden

Några av den omvalde presidentens verkliga utmaningar finns utanför USA:s gränser. Konflikthärdarna i Mellanöstern och Syrien, med stora flyktingströmmar som följd, påverkar hela världen. Även Sverige. Men också vilken relation USA får till det nya kinesiska ledarskapet framåt.

Samtidigt bubblar hotet om kärnvapen i Iran, något som bland annat Israel vägrar att acceptera. Hur Obama löser den konflikten är avgörande för såväl ekonomin som lugnet i USA och övriga världen. Räcker det med att sätta ekonomisk press på Iran eller finns det risk för en väpnad konflikt, är frågan.

4. Miljön

Det här är en fråga som i stor utsträckning påverkar hela världen, inte minst Sverige. Det oljeberoende USA har länge upplevts som en bromskloss i miljö och klimatarbetet i världen. Att lyckas balansera den inhemska opinionen med omvärldens krav är en utmaning som vilar tungt på Obamas axlar.

5. Republikanerna

Det förlorande partiet måste nu slicka såren efter sin andra raka valförlust. Vilka slutsatser man drar av detta kommer i högsta grad att påverka demokraten Obama. Går partiet mer åt mitten kan ett framtida samarbete mellan partierna bli något enklare, men drar man tvärt om slutsatsen att man bör gå ännu längre högerut i valet 2016, så riskerar den amerikanska politiken att bli ännu mer splittrad.

6. Efter stormen

New York har rest sig igen efter den kraftfulla orkanen Sandy. Men fortfarande saknar tiotusentals människor i de värst drabbade områdena bostäder och förnödenheter. Hur Obama agerar är av stor vikt för förtroendet för honom.

Fotnot: Sammanställningen bygger på intervjuer med Carl Melin, opinionschef på politiska analysföretaget United Minds, och Olle Wästberg, USA-expert och tidigare New York generalkonsul.