Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Jesus kan ha legat i Turinsvepningen”

Publicerad 2013-03-28

Experterna har ändrat sig om ”heliga” tygstycket

På påskafton ska den mystiska Turinsvepningen visas upp för första gången på 30 år.

Samtidigt presenteras ny avancerad forskning – som omkullkastar teorin om att duken är en förfalskning från medeltiden.

Avancerade tester visar nämligen att duken mycket väl kan vara den som Jesus sveptes in i.

Linneduken förvaras inlåst i ett valv i katedralen i Turin och har under århundraden varit en av de mest ikoniska symboler i den katolska tron.

Anledningen är att många tror att duken – som visar ett ansikte och en kropp – var den som Jesus sveptes in i efter han dött.

Teorin har ifrågasatts av flera experter under åren – men hittills har ingen kunnat förklara hur det Jesuslika ansiktet hamnat där.

”En verkligt mystisk bild, som ingen mänsklig konstnär kan vara kapabel att producera. På ett oförklarligt sätt visar det sig tryckt på en duk" skrev den förra påven Benedictus XVI när han var kardinal för 13 år sedan, enligt Daily Mail.

Omkullkastar tidigare teori

På påskafton kommer det slutna valvet öppnas och italiensk tv har fått tillstånd att filma duken.

Men redan i morgon släpps nya häpnadsväckande uppgifter i en bok - "Il Mistero della Sindone", "Mysteriet med svepningen."

Uppgifterna går helt emot det omfattande kol 14-testet av fibrerna som utfördes 1988 som slog fast att duken inte kunde ha svept in Jesus kropp. Testet visade nämligen att duken var från någon gång mellan år 1260 och 1390.

Är från tiden då Jesus levde

Den nya studien, utförd av professor Guilio Fanti, expert på temperaturanalyser och mekaniska mätmetoder vid universitetet i italienska Padua, visar däremot att duken är från perioden 300 före Kristus till 400 efter Kristus - alltså någon gång under tiden Jesus levde.

Fanti har tillsammans med journalisten Saverio Gaeta analyserat fibrer från duken och jämfört med tyger från år 3000 före Kristus till i dag. Testerna har utförts med infrarött ljus samt med ramanspektroskopi - samma metod som bland annat används av kriminaltekniker.

Uppvisningen av Turinsvepningen på påskafton sker efter ett löfte från den förre påven Benedictus XVI som ville ge katoliker runt om i världen "en sista gåva" i samband med att han avgick, skriver Guardian.