Var på väg till skola – yxmördade Hans, 81

Publicerad 2013-01-29

37-åringen begav sig mot en skola i Arvidsjaur i slutet av november – beväpnad med en yxa.

På vägen dit mötte han Hans Granberg, 81, och ska besinningslöst ha börjat attackera honom.

Nu åtalas mannen för mord.

Hans Granberg, 81, gick med sin hund längs E45:an i Arvidsjaur när han plötsligt attackerades av 37-åringen.

37-åringen, som nu åtalas för mord och tre fall av olaga hot vid Luleå tingsrätt, sökte två dagar innan vansinnesdådet i slutet av november i fjol hjälp vid vuxenpsykiatrin i Sunderbyn.

Köpte yxa i järnaffär

Han ska tidigare i sitt hemland ha fått diagnosen paranoid schizofreni, skriver Norrländska Socialdemokraten som tagit del av förundersökningen.

37-åringen berättade att han hört röster som uppmanat honom att gå ut i skogen och skjuta en människa – men inget beslut om tvångsvård togs och 37-åringen lämnade vuxenpsykiatrin.

Han ska ha liftat till Boden och där köpt en yxa och kniv i en järnaffär. Sedan tog han sig hem till sin bostad norr om Arvidsjaur.

På morddagen ska han ha bestämt sig för att uppsöka en skola med förhoppningen om att han skulle få föreläsa för eleverna om hur människan håller på att förstöra "Moder jord", skriver NSD.

"Bad honom koppla lös hunden"

Men 37-åringen missade, enligt förundersökningen, bussen han planerade att ta och började i stället gå in mot Arvidsjaur.

I ryggsäcken hade han packat ner yxan och kniven han köpt dagen innan.

Vid en rondell utanför Arvidsjaur mötte han vid lunchtid 81-årige Hans Granberg som var ute och gick med sin hund.

37-åringens advokat Krister Finnsson har tidigare berättat för Aftonbladet att mannen ville att "alla djur skulle vara fria".

Det ska också ha varit motivet till attacken mot Hans Granberg.

– Jag bad honom koppla loss hunden men han gjorde motstånd, han ville inte koppla lös hunden. Jag kunde inte stå ut med detta. Jag slog människa med yxan och slog mot huvudet, har 37-åringen sagt i förhör, enligt NSD.

Hade psykisk störning

Den mordåtalade mannen ska ha tagit av kopplet av hunden för att sedan fortsätta sticka sitt offer med en kniv i bröstet.

Efteråt gav han sig också på flera bilar eftersom det störde honom att de "förorenar luften".

Hans Granberg fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Flera timmar efter dådet kunde 37-åringen gripas i en jaktkoja. I förhör har han erkänt att han dödade Hans Granberg.

Mannen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning som visar att han led av en allvarlig psykisk störning när gärningen begicks, skriver NSD.

ANNONS