Dags för debattdebut för Mikael Damberg

Publicerad 2012-06-13

I Stefan Löfvens frånvaro gör Mikael Damberg debattdebut.

Hårdare krav på elever, attacker om jobben och den ekonomiska krisen i Europa.

Det blir huvudfokus för dagens partiledardebatt i riksdagen.

I den röda ringhörnan debuterar gruppledaren Mikael Damberg (S).

Lagom till debuten i riksdagens partiledardebatt presenterar Mikael Damberg ett förslag i dag på DN Debatt om att ställa hårdare krav på elever som inte uppnår godkända resultat. Därmed försöker han sätta agendan för vad dagens huvudfokus kommer att bli.

S-ledaren Stefan Löfven, som ju saknar riksdagsplats, kommer följa fajten mellan Reinfeldt och Damberg på en tv-skärm i sitt tjänsterum.

Inte på plats

Enligt Damberg har Löfven inte fått läsa debattmanuset. När han i måndags gästade nätverket Makthavare slog han fast:

– Det är nog mycket mer nervöst för Stefan Löfven än för mig.

Löfvens frånvaro kan bli ett problem för Reinfeldt. De fränaste attackerna riktas mot en person som inte finns på plats.

Att debatten kommer handla om jobben är givet. Trots att det är över två år kvar till valet är konfliktlinjen redan klar. Både Moderaternas och Socialdemokraternas främsta spinndoktorer säger att de välkomnar en valrörelse om jobben.

– Vi vann på det 2006 och 2010 och kommer vinna på det igen, säger en Moderat nära partiledningen.

Enligt Aftonbladets källor kommer Fredrik Reinfeldt betona jobb i tjänstesektorn under parollen "alla jobb behövs". Reformer som rut-avdrag, sänkt arbetsgivaravgift för unga och halverad restaurangmoms passar väl in i den profilen.

Följer mönstret

Men för Mikael Damberg kommer utbildning vara ett av huvudnumren. S har i båda sina två senaste budgetmotioner betonat vikten av att fler elever klarar gymnasiet, bland annat med utbildningskontrakt som ger höjt studiebidrag för de som återvänder till skolbänken.

Dagens förslag på DN Debatt följer mönstret.

Trots jobbfokus kommer statsministerns paradnummer som vanligt vara den ekonomiska krisen i Europa och ansvaret för Sveriges ekonomi. I förra veckan träffade han både Angela Merkel och Hillary Clinton och i måndags var han på nordiskt statsministermöte i Norge. Samtliga möten har helt eller delvis berört de krisande ekonomierna i Europa. Det kommer han hänvisa till.