Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Nu välkomnar hovet granskningen

Uppdaterad 2011-12-17 | Publicerad 2011-12-16

Bertil Ternert, hovets informationschef.

Hovets presstalesman Bertil Ternert är mycket nöjd över publiceringen av porrklubbsägaren Mille Marcovics bild av kungen.

– Det är bra att man nu går in och gör en granskning av grundkällan till allt det här, säger han.

Tidningen Expressen publicerar i dag en av de bilder som Mille Markovic pratat om i över ett års tid och som han säger föreställer kungen i sällskap med flera strippor.

Men flera externa experter säger att bilden med stor sannolikhet är falsk.

Det får hovets presstalesperson Bertil Ternert att för första gången välkomna en granskning av omständigheterna kring de påstådda kungaskandalerna.

– Det har varit under ett års tid en diskussion omkring de här uppgifterna så att det är självklart att man välkomnar att man gör en källgranskning av de här uppgifterna, säger Ternert.

Sedan boken Den motvillige monarken gavs ut för drygt ett år sedan har ett flertal svenska medier lagt pussel med uppgifter om vad kungen och hans krets av gamla vänner ägnat sig åt.

Aftonbladet har bland annat avslöjat att vännerna anlitade personer med kopplingar till den kriminella världen för att försöka undanröja just den bild som nu har publicerats.

På bandinspelningar som Aftonbladet publicerade för bara två veckor sedan säger kungens nära vän Anders Lettström att han informerade statschefen om sina försök att tysta ner vittnen och köpa loss skandalbilden.

Världens främsta experter på forensisk ljudanalys slog fast att banden var äkta.

Den granskningen var hovet inte lika positivt inställd till.

Bertil Ternert avfärdade avslöjandet som att det inte innehöll någonting nytt.

– Jag ifrågasatte aldrig själva uppgifterna, men det jag formulerade mig kring var kungens inställning. Han har klart och tydligt tagit avstånd från Anders Lettströms agerande, säger Ternert i dag.

Han vill inte svara på om hovet nu vill se en fortsatt granskning av medierna för att vidare utreda vad som är sant och falskt i kungahistorien.

Hoppas hovet på lugn och ro nu?

– Nja, det vågar jag inte uttala mig om. Men det är självklart att det under ett års tid har satts en bild av hovet som inte stämmer och den hoppas vi bli kvitt nu.