Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Statsministern bestämmer inte”

Uppdaterad 2011-12-16 | Publicerad 2011-12-15

Reinfeldt svarar Elias, 13, om varför kompisarna från Ånge är borta

V-ledaren Lars Ohly pressade statsministern om familjen Danielian i riksdagen i dag.

Och efter frågestunden svarar Fredrik Reinfeldt 13-åriga Elias från Ånge om varför kompisarna är borta:

– Sveriges statsminister bestämmer inte, säger han.

Lars Ohly tog under frågestunden i riksdagens Plenisal i eftermiddag upp två fall som uppmärksammats stort av Aftonbladet. Dementa Ganna Chyzhevska, 91, som ska tvingas tillbaka till Ukraina trots att hela hennes familj finns i Sverige. Och familjen Danielian som bott elva år i Sverige, vars söner aldrig dök upp i skolans luciafirande i förrgår.

Ohly: "Reinfeldt svarade inte"

De hade hämtats av gränspolisen och flugits till det för dem främmande landet Armenien.

– De har tre pojkar, Haik, 17, David, 15 och Valerik, 13. Valerik har alltså bott i Sverige sedan han var 2 år. Det är en svensk familj enligt alla begrepp. Men de ska utvisas enligt regeringens politik. Migrationsminister Tobias Billström vägrar svara på frågor, sa Ohly och fortsatte med att ställa frågorna som skolkamraterna från Ånge ställt till Billström via Aftonbladet:

– Kan statsministern ge ett svar åt de här barnen, uppmanade Lars Ohly.

– Om logiken ska vara att det är mediabeskrivna fall som vi ska göra enskilda utfall emot hamnar vi lätt i en situation där det blir rättsosäkert, eftersom alla inte får samma behandling, svarade Fredrik Reinfeldt (M).

Efter frågestunden var Lars Ohly missnöjd.

– Han svarade inte på frågorna, säger han till Aftonbladet.

Svarar att han inte bestämmer

Aftonbladet har sedan två dagar tillbaka sökt Tobias Billström, som uppgett via sin pressassistent att han inte har en minut över för att svara om på frågor om familjen Danielians öde.

Därför ställdes frågorna till statsministern, som kort dessförinnan debatterat med sverigedemokraten Sven-Olov Sällström, som ville skärpa reglerna om arbetskraftsinvandring.

Du svarade en sverigedemokrat inne på frågestunden att vi måste göra Sverige mer attraktivt för människor som vill arbeta här. Nu har en familj som bott i Sverige i elva år och arbetat här utvisats till Armenien. Vad säger du om det?

– Jag tror att Aftonbladet vet att vi får inte kommentera enskilda fall. Vi har inte ministerstyre i Sverige och styrs av en grundlag som förbjuder oss att uttrycka oss i enskilda fall. Vi har förändrat reglerna på senare år som gör att vi har en rättssäker ordning. Det betyder att alla ska behandlas på samma sätt. Det är upp till Migrationsverket och migrationsdomstolarna att avgöra vem som får stanna och inte får stanna. Vi har en reglerad invandring och liberala generösa möjligheter att stanna i Sverige, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet.

Vi har Elias Pettersson, 13 år i Ånge som är skolkamrat med en av de utvisade pojkarna. Skulle du kunna försvara så att han förstår – varför skickar man ut en familj som bott i Sverige i 11 år?

– Svaret är att Sveriges statsminister bestämmer inte det.

Men vad anser du, är det rimligt att skicka ut en familj efter elva år, generellt?

– Nej, alltså, om man har tillåtelse att stanna då ska man stanna. Har man inte tillåtelse att stanna, då får man ju lämna. Och det är Migrationsverket och migrationsdomstolar i Sverige som fattar de besluten, säger Fredrik Reinfeldt.