Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Sexförbrytare greps tack vare ”Efterlyst”

Publicerad 2012-06-07

Den 26-årige mannen släpade in en 14-årig flicka i ett buskage, hotade henne till livet och försökte våldta henne.

Men han blev avbruten och flydde.

Tack vare ett inslag i tv-programmet ”Efterlyst” kunde han gripas och dömas.

Den 14-åriga flickan hade precis blivit avsläppt av sin mamma utanför Rudsskolan i Karlstad den 8 juli förra året. Hon satt och väntade på sin pojkvän när 26-åringen passerade förbi på cykel.

Mannen stannade till, hoppade av sin cykel och flickan han bara se i ögonvrån hur han kom springande mot henne innan han slet tag i henne och släpade in henne i ett intilliggande buskage.

Med en hand för flickans mun tvingade han ner henne på marken och började smeka och pussa på henne.

– Fitta, nu håller du käft annars dödar jag dig, ska han enligt 14-åringen ha sagt.

Våldtäktsförsöket avbröts av en förbipasserande kvinna som ropade och undrade vad mannen höll på med. Han blev då skrämd och flydde.

Erkände för assistent

I slutet på augusti skulle den 26-åriga mannen, som har en autistisk diagnos, in på ett polisförhör efter att han antastat och ofredat en annan 15-årig flicka. Kvällen innan förhöret hade han därför ett samtal med sin kontaktperson på boendet. Han berättade då att han även försökt att pussa och smeka en annan flicka.

Kontaktpersonen förstod genast att det 26-åringen berättade stämde in på vad han nyligen sett i ett avsnitt av tv-programmet ”Efterlyst”. Han kontaktade därför polisen och 26-åringen kunde gripas.

”Känns väldigt bra”

I tisdags kom domen.

Mannen har erkänt brotten och dömdes både för försök till våldtäkt mot barn och ofredandet. På grund av hans handikapp bestämdes straffet till skyddstillsyn och samhällstjänst.

”Efterlysts” programledare Hasse Aro har inte hört talas om domen när Aftonbladet ringer upp.

– Det känns alltid väldigt bra när det går så här.

Han bedömer att cirka en tredjedel av alla fall de tar upp i programmet leder till tips som för utredningen framåt.

– När man ser något i ett sammanhang så börjar han lägga ihop saker. Folk känner till saker men har inte fått hela sammanhanget förrän de ser det hos oss. Det är det som är vår styrka, säger Hasse Aro.