400 000 svenskar ber för maten varje dag

Publicerad 2016-09-22

Hela nio procent av svenskar mellan 15 och 29 år ber för maten.

Varje dag ber 400 000 svenskar bordsbön. Det visar en ny Sifo-undersökning som publiceras i den kristna tidningen Dagen.

Och ungdomar mellan 15 och 29 år ber mest.

– Det är mycket möjligt att det kommer att hålla i sig när de blir äldre, säger Birgit Lindgren Ödén, forskare inom religionssociologi, till tidningen.

Fem procent av Sveriges befolkning – 400 000 personer – ber bordsbön till maten varje dag. Bönen kan vara tyst, muntligt, med eller utan knäppta händer. Hur den ser ut visar inte Sifos undersökning, som beställts av den kristna tidningen Dagen.

Vad undersökningen däremot visar är att det finns stora skillnader i landet.

”Stark kyrklig sed här”

I Norrland är det mindre troligt att personer avslutar eller inleder måltiden med en bön. 1 procent säger att de gör det dagligen. I Blekinge och Skåne däremot ber 14 procent bordsbön varje dag.

– Det finns en stark kyrklig sed här nere. Det är fler som konfirmerar sig, döper sig och har gudföräldrar. Det kan hänga samman med det, att det är viktigt med kyrkliga handlingar, säger Mats Aldén, stiftsadjunkt i Lund, till Dagen.

Norrlänningarna är däremot mer traditionsbundna eftersom nio procent svarar att de ber bordsbön någon gång under året, exempelvis vid jul, visar undersökningen.

Ungdomar sticker ut

Antalet bordsbedjare skiljer sig också åt åldersmässigt. Och ungdomar sticker ut. Hela 9 procent av de mellan 15 och 29 år ber för maten. Hos de som är mellan 30 och 49 år uppger endast 1 procent detta, och för de över 65 år ber 5 procent för maten varje dag.

– Ber ungdomarna i den åldern bordsbön nu så är det mycket möjligt att det kommer att hålla i sig när de blir äldre, säger Birgit Lindgren Ödén, forskare inom religionssociologi, till Dagen.

Bordsbönen kan även kopplas ihop med partisympatier. Kristdemokrater ber, inte helt förvånande, mest. 17 procent av dem uppger att de ber bordsbön någon gång varje vecka. De som ber minst är de som röstar på Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. Ingen i dessa två tillfrågade grupperna ber bordsbön dagligen och inte heller någon gång per vecka.