Han förlorade mot cancern

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-23

Förre ministern dog med sin familj vid sjuksängen

Kjell Larsson kämpade mot cancern i ett år.

Den sista veckan blev den förre miljöministern snabbt sjukare.

Familjen var samlad vid sjukhusbädden då han dog i lördags kväll, 59 år gammal.

En kämpe Kjell Larsson hoppades in i det längsta att sjukdomen skulle gå att besegra. Det såg ut att gå bra. Men så kom cancern tillbaka och det gick fort mot slutet.

Kjell Larsson las in på Radiumhemmet i Solna förra fredagen sedan han plötsligt blivit mycket dålig.

Han fick samma dag veta att cancern han drabbades av för ett år sedan spritt sig till huvudet.

Kjell Larsson och hans familj har hela tiden hoppats att sjukdomen skulle gå att besegra, men den röntgen som gjordes i söndags och som analyserades i måndags visade att han inte skulle klara sig.

Vakade vid hans sida

De sista dagarna vakade familjen vid sjuksängen dygnet runt.

Där fanns sonen Jan Larsson, 35 - presschef på statsrådsberedningen och en av statsminister Göran Perssons närmaste medarbetare - och dottern Jenny, 31, samt deras mamma Franziska.

De turades om att sitta på sjukhuset med Larssons syster Margareta och hans före detta sambo Eva Larsson, som han har sonen Sebastian, 12, med.

- Det gick fort på slutet. Men pappa gick bort på ett fint sätt. Det var lugnt och värdigt, säger Jan Larsson.

Dieter Strand, mångårig politisk reporter på Aftonbladet och vän med Kjell Larsson, besökte Radiumhemmet så sent som i lördags morse.

Nära vänner

- Det hade gått så långt att de bara satte in smärtstillande. Han hade inte långt kvar, säger Strand.

Någon dag tidigare var samordningsminister Pär Nuder på besök, dels som personlig vän, dels som representant för regeringen.

- Det var Kjell Larsson som rekryterade mig till statsrådsberedningen. Vi blev nära vänner, jag kommer alltid att minnas honom som en djupt empatisk person, säger Nuder.

Att Nuder fick representera hela regeringen berodde på att familjen bett om att få vaka ifred.

Idrottsvän

Kjell Larsson var också ordförande i Bordtennisförbundet och ringde näringsminister Leif Pagrotsky från sjuksängen förra lördagen för att diskutera en pågående internationell pingistävling i Stockholm.

- Jag var för en tid sedan med J-O Waldner i Kina. Nu med flera kinesiska bordtennisspelare på besök ville han att jag skulle besöka tävlingen för att göra en uppföljning, säger Pagrotsky.

Näringsministern förstod inte hur dålig Kjell Larsson var utan ringde tillbaka från tävlingen för att rapportera matchresultaten.

Fruktansvärda smärtor

- Kjell var en kraftfull allmänpolitiker, han hade en fantastisk känsla för språket och var väldigt kreativ, säger Pagrotsky.

Larsson ville aldrig prata om vilken typ av cancer han hade drabbats av.

Men flera vänner vittnar om att han kämpade mot sjukdomen med stor optimism.

- Första gången Kjell förstod att någonting var fel var under en presskonferens då han plötsligt fick fruktansvärda smärtor. Han skyllde på att han var tvungen att hämta några papper, gick ut några minuter och kom sen tillbaka och fortsatte prata. Det är inte många som skulle klara det, säger en nära vän.

Den förre miljöministern anses vara en av de viktigaste socialdemokratiska politikerna i modern tid.

- Kjell Larsson gjorde stora insatser under tre socialdemokratiska statsministrar. Han hade en förmåga att växa som politiker med uppgiften, säger förre statsministern Ingvar Carlsson.

Persson sörjer

- Han var under lång tid min närmaste rådgivare. Han var oerhört viktig då jag tvingades efterträda Olof Palme.

Carl Bildt, före detta moderat statsminister, säger att Kjell Larssons roll i svensk politik var långt större än vad de flesta kände till.

"Det är en stor förlust för socialdemokratin, och för svensk politik i dess helhet, att han gått bort så relativt ung. Jag hade mycket stor respekt för både personen och politikern Kjell Larsson", skriver Bildt i ett e-brev till TT.

Göran Persson, som hållit sig noggrant informerad om Larssons tillstånd de senaste dagarna, säger i ett skriftligt uttalande:

"Kjell Larsson har de senaste 30 åren haft ett långt och avgörande inflytande på svensk politik." Ett uttalande som avslutas med orden:

"Vi, hans vänner, sörjer och saknar honom."

Oisín Cantwell