Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Så svarar du när barnen frågar om terrorattackerna

Uppdaterad 2015-11-17 | Publicerad 2015-11-16

”Barn förstår när något allvarligt har hänt”

En del barn blir väldigt oroliga när stora nyhetshändelser som terrorattackerna i Paris inträffar.

Jenny Rickardsson, psykolog på Karolinska universitetssjukhuset, berättar hur du ska hantera barnens frågor.

Terrorattackerna i Paris har uppmärksammats över hela världen. Händelserna påverkar inte bara vuxna utan också barn. Framförallt mindre barn blir lätt skrämda av att det är blodigt och att människor är döda, säger Jenny Rickardsson som arbetar som psykolog, bland annat med barn från 3 till 18 år.

– Som vuxen ska man säga att det här är svårt. Man kan berätta att ”jag är också ledsen”, samtidigt som man behöver förmedla trygghet och förklara att det är många vuxna som jobbar med att det här inte ska hända igen och att det har skett långt borta.

Hon menar att det är viktigt att berätta om sina egna känslor.

– Våga erkänna att det är otäcka saker, att det är skrämmande. Att erkänna sina egna känslor och samtidigt förmedla, hur trygg man nu är i det, att det är osannolikt att det ska hända här, säger Jenny Rickardsson.

”Barnen vill veta”

Hon berättar att det som oftast gör ont i vuxna människor även gör ont i barn även om nyhetshändelser kan te sig ganska abstrakta för ett litet barn.

– Många barn förstår att det är något allvarligt som hänt, de vill veta vad som pågår. Det är vanligt att äldre barn behöver få förklaringar och förstå, medan yngre barn nöjer med att vuxna pratar om det på en detaljnivå som brukar vara ganska låg.

Hon framhåller att det är viktigt att inte berätta för många detaljer för små barn. Berätta till exempel inte att det skett på ett café, eller en konserthall. Det gör bara att händelserna kommer närmare barnens vardag, säger hon.

Undanhåll inte saker

Samtidigt ska man som vuxen inte försöka förhindra barn att läsa om hemskheterna.

– Det är läskigt när vuxna undanhåller saker, då blir det ganska skrämmande, som när ett barn kommer och frågar och en vuxen säger ”det är inget du behöver bekymra dig om”. Då är det bättre att säga vi är ledsna här.

Varannan tvååring är på nätet

Enligt studien Svenskarna och internet, från IIS, är varannan tvååring ute på nätet. Jenny Rickardsson säger att man som förälder kan försöka sitta med när barn går in på en nyhetssajt, prata om det och ställa frågor.

De flesta barn vänder sig till en vuxen när något hemskt sker. Man kan vänta och se om barnet tar upp ämnet annars är det bra att ställa frågor som ”Har du sett något som du tycker är läskigt?” eller ”Är det någon på förskolan som pratar om Paris?”

Vissa små barn kan må bra av att göra någonting konkret, som att man donerar pengar eller skickar ett gosedjur.

– Det brukar vara ett bra sätt att hjälpa barnens rädsla och oro, säger Jenny Rickardsson.

ANNONS