Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Invånarna: Polisen måste vara här

Publicerad 2013-10-19

GÖTEBORG. Många är rädda och otrygga ett dygn efter den senaste skottlossningen.

Nu kräver invånarna i Biskopsgården krafttag mot våldet.

– Polisen måste vara på plats, säger en butiksägare.

Ett drygt dygn har gått sedan skottlossningen på Friskväderstorget, den 50:e i Göteborg sedan årsskiftet. Klockan har passerat halv åtta på kvällen, men gott om folk är ute och handlar.

– Det är oroligt, man vet aldrig vad som kan hända. Jag var här i går när det hände, det kändes fruktansvärt, säger Mohamed Muhamud, 28.

Han bor sedan länge i Biskopsgården, och är orolig för sin son och sin fru.

”Vågar inte gå ut”

– Det känns inte som förr, man vågar inte gå ut längre. Mina kompisar känner likadant. Det har blivit värre, nu skjuter de mitt på dagen till och med.

Han har tidigare jobbat som ungdomsledare, och vägrar ge upp hoppet om förändring.

– Det behövs fler jobb. Politikerna måste hjälpa till. De som är 18-20 år behöver något att göra, ett jobb. Men de får inget. Det kan absolut bli bättre, man får inte ge upp. Men det fattas jobb, ungdomarna måste få känna hopp.

Några meter bort har en av småbutikerna öppet. Butiksinnehavaren är mycket vänlig mot Aftonbladets utsända, men vågar inte berätta vad hen heter, och vill inte vara med på bild.

– Folk är rädda och vill flytta härifrån. Jag känner likadant. Får jag en lägenhet någon annanstans så flyttar jag direkt.

”Färre kunder”

Butiken går sämre, potentiella kunder vågar inte gå ut.

– Förr kom det många kunder, men den senaste månaden (efter dubbelmordet i Biskopsgården, reds anm) har det blivit mycket färre.

Vad kan göras?

– Polisen måste vara på plats. De vet om att det här inte är ett bra område, ändå så tog det tio minuter efter skottlossningen i går innan de var här. Klockan tio i går kväll fanns det inga poliser kvar, det funkar inte utan dem. Vi vill bara att polisen ska vara här, i några dagar eller månader, tills det är bra igen.

Ute på torget promenerar Cina Andersson, 43, förbi med sin dotter Mimmi Melander, 12. De är glada och på väg för att ta en fredagspizza. Men skottlossningarna har satt sina spår även hos dem.

”Är läskigt”

– Jag känner mig trygg, men jag är orolig för mina barn. Det är läskigt, och nu hjälper det ju inte ens att hålla barnen inne på kvällarna, i går sköt de ju mitt på dagen, säger Cina Andersson.

De bor runt hörnet från torget, men bodde tidigare i Björlanda i utkanten av Göteborg.

– Det är som dag och natt. Men Biskopsgården är ändå bättre. Här är roligare och trevligare och min dotter har fler kompisar. Men när jag hör polishelikoptern cirkla runt så ringer jag hem mina barn direkt.