Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Stödpappan våldtog 14-åring - medan frun tittade på tv

Publicerad 2014-03-07

I tre års tid våldtogs en flicka av sin stödpappa.

När skolan äntligen larmade socialen utreddes inte relationen.

Detta trots att flickan fått en dildo i present av mannen, skriver Arbetarbladet.

Flickan hade en dålig relation med sina föräldrar och problem i skolan. Därför tydde hon sig till en man i 45-årsåldern som hon känt sedan hon var liten.

Våldtäkterna började 2011, när hon var fjorton år gammal.

Vid första tillfället ska mannen ha sagt till flickan att de skulle lägga sig på källargolvet så att ingen skulle kunna se vad de gjorde. Dessutom hade de ont om tid. Mannens fru satt nämligen på våningen ovanpå och tittade på en såpopera.

Sms:ade om sex

De orala och vaginala våldtäkterna fortsatte i mannens bil, fritidshus och hans bostad. 2012 blev mannen och hans fru flickans kontaktfamilj där hon vistades vissa vardagar och helger.

Mannen skaffade sig en speciell mobil som han enbart använde för prata och sms:a med flickan. I flera textmeddelanden som återskapats finns förfrågningar om sex, ömhetsbevis och svartsjuka anklagelser.

I förhör uppger vittnen att de sett sms där flickan och mannen diskuterat när de ska ha sex. Dessutom ska 45-åringen ha setts ta på flickans bröst.

Mamman misstänkte sex

I stämningsansökan framgår att både en lärare och en elevassistent känt oro för flickans relation till mannen. Och i förhör uppger mamman att hon misstänkt att de haft en sexuell relation. Enligt henne var flickan i en stark beroendeställning till mannen som gett henne många materiella föremål.

Trots detta dröjde det till våren 2013 innan socialtjänsten kopplades in. Då hade skolan uppfattat "signaler kring stödpappan som inte kändes bra". Flickan hade bland annat blivit upprörd över att 45-åringens fru skulle följa med ut till fritidshuset. Dessutom hade hon fått en dildo i present av stödpappan.

Relationen bröts inte

Men vid ett möte mellan socialtjänstens handläggare, flickan och hennes biologiska mamma förnekade flickan den sexuella relationen. Därför bestämdes att flickan skulle fortsätta vara hos kontaktfamiljen samma veckodag som tidigare. Däremot skulle hon inte vara där under helgerna. Fokus lades på att förbättra relationen mellan mamman och flickan.

Hennes biologiska pappa hade i kontakt med socialtjänsten uttryckt avsky mot dildon. Däremot hade han inte tid att närvara vid något möte.

Skadade sig själv

Övergreppen fortsatte och sms visar att flickan mådde allt sämre. Hon skadade sig själv och hotade mannen med att berätta om deras relation för polisen. I januari 2013 berättade hon vad som pågått för vuxna personer i sin omgivning och sedan för polisen.

Sista gången som stödpappan ska ha förgripit sig på flickan ska ha varit i december 2013.

Den 45-årige mannen, som bor i en större stad i Mellansverige, sitter sedan början av februari häktad för våldtäkt mot barn samt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Statens kriminaltekniska laboratorium har säkrat spår från soffan i mannens fritidshus, där ett av de misstänkta övergreppen ska ha ägt rum.

Mannen nekar till åtalspunkterna.