Föreslår att Brödraskapet ska upplösas

Uppdaterad 2013-08-18 | Publicerad 2013-08-17

Egyptenkännaren: ”Skulle stänga dörren för förhandlingar”

En politisk lösning på problemen i Egypten tycks alltmer avlägsen.

Nu föreslår premiärministern att Muslimska brödraskapet ska upplösas.

– Det skulle betyda att man helt och hållet stänger dörren för förhandlingar, säger Egyptenkännaren Hamid Hassan.

Egyptens premiärminister Hazem el-Beblawi föreslog på lördagen att det Muslimska brödraskapet ska upplösas juridiskt. En möjlighet som just nu utreds av regeringen, uppger en talesman.

– Det kan hända att regeringen förbereder ett beslut att deklarera Muslimska brödraskapet som en terrororganisation, vilket jag tycker vore jättedumt. Det skulle betyda att man helt och hållet har stängt dörren för förhandlingar. Jag hade ett samtal i förrgår med några vänner som sa att militären helt enkelt har bestämt sig för att krossa den här organisationen en gång för alla, säger Hamdi Hassan, analytiker vid demokratiinstitutet Idea.

Ledarens son dödades

På lördagen uppgav dessutom expresidenten Muhammad Mursis parti, Frihets- och rättvisepartiet, att Ammar Badie, son till det Muslimska brödraskapets ledare Mohamed Badie, sköts till döds på Ramsestorget i Kairo på fredagen. Hamdi Hassan säger att det är tragiskt, men tror inte att Ammar kommer att bli en martyr.

– Jag ser inte att det får så stor betydelse. Mohamed Badie är väldigt impopulär, även i moderata kretsar inom Muslimska brödraskapet. Ammar Badie var dessutom helt okänd, han har aldrig framträtt offentligt, säger han.

”Handlar om Egyptens existens”

Enligt Hamdi Hassan växer nu kritiken mot militärens agerande de senaste dagarna, inte minst efter vicepresidenten Mohamed ElBaradeis avhopp i protest mot attackerna mot Mursianhängares läger i onsdags.

– Avhoppet har startat en debatt om huruvida det var så klokt att storma de här lägren. Samtidigt som folk har kvar sina åsikter om Muslimska brödraskapet har själva stormningen och säkerhetsstyrkornas våldsamma agerande i övrigt ifrågasatts, säger han.

Omvärlden har unisont tagit avstånd från regeringsstyrkornas attacker i onsdags. Något som Mustafa Hegazy, rådgivare till president Mansur, tog upp i ett tal på lördagen.

– Han vidhåller staten Egyptens rätt att försvara sig mot vad han anser är terrorister och efterlyser samtidigt västerländska mediers förståelse. "Det är inte en fråga om politik”, säger han, ”det här handlar om Egyptens existens. Därför måste vi ta till alla möjliga medel inom ramen för lagen för att kunna försvara staten”. Han uttryckte sig mer respektlöst mot framför allt USA än vad Egypten brukar göra, säger Hamdi Hassan.

Så tycker världen om Egypten

Många västländer har samarbetat med Egypten i kampen mot terrorism i arabvärlden. Nu fruktar många att den instabila situationen i landet ska ge utrymme för extrema grupperingar i landet. Samtidigt markerar många starkt mot de senaste dagarnas våld där snart tusen människor förlorat livet.

Situationen i Egypten har diskuterats mellan FN:s säkerhetsråds 15 medlemsstater i New York i torsdags och kommer tas upp vid ett EU-möte på måndag.

Här är vad några länders ledare sagt om Egypten sedan oroligheterna blossade upp:

Kanada: Stängde sin ambassad i Egypten och kallade in den egyptiska ambassadören i Kanada för att "uttrycka sin oro", enligt Times.

Danmark: Har dragit in bistånd på 5,3 miljoner dollar från projekt knutna till Egyptens regering.

Ecuador: Kallade hem sin Egyptenambassadör under onsdagens sammandrabbningar. "Sedan kuppen mot president Mursi i juli i år har egyptiska samhället slukats av ett konfliktfyllt klimat och  förtryck mot den faktiskta regeringen", skrev Ecuadors utrikesdepartement i ett pressmeddelande.

EU: Unionens företrädare samlas på måndag för att diskutera situationen i Egypten. Men sedan tidigare har Catherine Ashton, företrädare för EU:s utrikespolitik "starkt fördömt" våldet i landet.

Frankrike: President Francois Hollande sa att han "fördömer det blodiga våldet i Egypten och kräver ett omedelbart stopp på attackerna".

Qatar: Har stött Muslimska brödraskapet ekonomiskt och fördömde våldet kraftigt under onsdagen och varnade för att "slita sönder rader av broderliga egyptier när det är svårt att förutse våldsamheterna och deras framtida konsekvenser", enligt Time.

Ryssland: Har stängt sin ambassad av säkerhetsskäl. I ett pressmeddelande uppmanar Rysslands utrikesdepartement till återhållsamhet från båda sidor. "I den här svåra tiden upprepar vi får uppmaning till alla politiska  läger i det här vänliga landet att kontrollera humöret och utöva återhållsamhet".

Saudiarabien: Kung Abdullah stödjer Egyptens militär. "Saudiarabiens folk och regering står med sina bröder i Egypten mot terrorism". När president Mohamma Morsi avsattes i juli lovade Saudiarabien fem miljarder dollar i bidrag till landet.

Sverige: På sitt engelskspråkiga twitterkonto skrev utrikesminister Carl Bildt(M) att "Varje person som dödas i Egypten gör vägen tillbaka till en inkluderande politisk process svårare. Våld föder våld". Statsminister Fredrik Reinfeldt(M) kommenterade Egypten

Tunisien: Är själva ett barn av den arabiska våren och styrs av en islamistisk regering. Samtidigt uppmanade landets ledare Egyptens muslimska brödraskap att demonstrera fredligt. "Tunisien är den sista lågan av den arabiska våren, och det ligger på alla tunisier att bevara den och visa att araber kan ha demokrati".

Tyskland: Förbundskansler Angela Merkel har kommenterat situationen i Egypten: "På grund av utvecklingen i Egypten måste Tysklands regering se över sina band med Egypten", enligt al Jazira.

Turkiet: Kallade hem sin Egyptenambassadör efter onsdagens sammandrabbningar som lämnade över 600 döda. Egyptens president Recep Tayyip Erdogan kallade onsdagens händelser för "En skam för islam och arabvärlden".

USA: Ställde in en planerad militärövning tillsammans med Egypten. Samtidigt vägrar USA avsluta de militära bidragen på 1,3 miljarder dollar om året. "Samtidigt som vi vill behålla vår relation till Egypten, kan vårt traditionella samarbete inte fortsätta som vanligt när civila dör på gatorna och rättigheter dras in", sa president Barack Obama från sin semester i Martha's Vineyard efter att över 600 döda räknats i Egypten.

Motsättningar

USA-Saudiarabien: USA kritiserar Egyptens militär för övervåld mot demonstranter – samtidigt är USA allierat med Saudiarabien som stödjer militären "mot terrorism".  Å andra sidan är båda länderna stora bidragsgivare till Egyptens militär och de tre nationerna har ett långtgående samarbete mot terrorism i arabvärlden.

Turkiet-Egypten:  Landets islamistiska regering har kritiserat Egyptens militär efter att den avsatt Muslimska brödraskapets ledarskap i landet. Samtidigt har knappt en månad gått sedan stora demonstrationer i Turkiet slogs ned brutalt av polis – inte helt olikt situationen i Egypten.