Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Fyndade Warhol-skiss – för under 30 kronor

Publicerad 2013-08-08

Köparen Andy Fields kan bli mångmiljonär

Han köpte en skiss för under 5 dollar på en loppis – nu säljs den för närmare 2 miljoner dollar.

Andy Fields, 49, gjorde ett riktigt miljonklipp när han lyckades komma över en äkta Andy Warhol.

Att bli mångmiljonär är väl ingen konst. I alla fall inte för engelsmannen Andy Fields som har gjort sitt livs affär. På en loppmarknad i Las Vegas köpte han ett antal skisser, för mindre än 5 dollar – en av skisserna kan nu göra honom till mångmiljonär, skriver Huffington Post. Den tros nämligen vara ett verk av popkonstnären Andy Warhol och säljs nu på Ebay. Utgångsbudet ligger på nästan 13 miljoner svenska kronor.

Tidigt verk

Skissen, som är tecknad i blyerts och grafit, tros vara ett av de tidigaste verken av Andy Warhol – tecknat när han var runt tio år gammal. Det är ett porträtt av den amerikanske underhållaren Rudy Vallee. Anledningen till att den säljs på Ebay och inte i något finare konstsammanhang beror på att äktheten inte hann bli godkänd av Warhol Authentication Board, innan de lade ner verksamheten 2012.

Säker på äktheten

Men Andy Fields är övertygad om att den är äkta.

"Experter från Sotheby's och Bonhams har varit övertygade om att det är ett original, utom allt rimligt tvivel", skriver han på Ebaysidan.

Att skissen är signerad med Andy Warhol gör att kritiker ifrågasätter i fall den är äkta. Den tros vara tecknad på 30-talet men då hette han Andy Warhola, a:et togs bort först 1949. Men Andy Fields hävdar att det finns en förklaring.

Signerade i efterhand

"Experter har förklarat att Warhol inte brukade signera sina tidiga verk. När han många år senare gav bort dem är det mycket troligt att han då blev ombedd att signera dem", skriver han.