Anders Borg öppnar upp för mer försvarspengar

Uppdaterad 2014-03-20 | Publicerad 2014-03-19

Krisen i Ukraina fortsätter att påverka svensk försvarspolitik.

I en intervju med SVT-programet "Rakt på" under onsdagseftermiddagen annonserade finansminister Anders Borg mer pengar till det svenska försvaret.

– Man får konstatera att vi har en mer oberäknelig, mer auktoritär och mer nationalistisk regering i Ryssland än vad vi kanske föreställt oss, säger Borg.

Det svenska försvaret har hamnat i fokus efter Rysslands militära agerande på Krimhalvön.

Fler och fler svenska röster, från vänster till höger, har höjts för att stärka upp försvaret.

I år kommer försvaret få ett tillskott på 200 miljoner kronor, men enligt finansminister Anders Borg kan den summan i framtiden komma att höjas rejält.

– Vi har gjort tillskott både i år och förra året, sedan får man se vad som behöver göras långsiktigt, men jag tror att det behöver göras en inte obetydlig förstärkning av de långsiktiga ramarna för försvaret, säger finansministern i Svt-programet "Rakt på".

Listar flera punkter

Han kallar den ryska regeringen för "oberäknelig, mer auktoritär och mer nationalistisk" - vilket leder till att Sverige bör diskutera att stärka upp försvaret.

Borg listar ett antal punkter där det kan bli aktuellt med insatser.

– Vi har bekymmer med luftförsvaret, vi har ett starkt flygvapen men det kan man möjligen behöva se över, vi har en diskussion kring ubåtar som vi kanske behöver titta igenom ett varv till och vi behöver gå igenom våra potentiella resurser, det vill säga hur mycket vi ska kunna dra samman i ett akut läge, säger han.

Öppnar upp för lån

I en kommentar till TT meddelade Anders Borg tidigare under dagen att Sveriges regering är beredd att tillsammans med nordiska och baltiska länder ge ett bilateralt lån till Ukraina. 

– Vi anser att det är fler EU-länder som bör göra detta. Det finns ett rätt betydande finansieringsgap som behöver täckas, sa Borg.

Den svenska linjen kommer att tas upp av statsminister Fredrik Reinfeldt när han träffar andra europeiska ledare under morgondagens EU-toppmöte.

"Bör känna stor oro"

Fredrik Reinfeldt själv är osäker på att hårda ekonomiska sanktioner är den bästa vägen att vandra.

– Ett problem med dem är också att de inte alltid fungerar. De riskerar att skapa en tryckkokare i Ryssland, att sanktionerna används som en metod i den ryska debatten att beskriva västerlandet som ologiskt, korrupt och beståendes av en massa politiker som bara tänker på homosexuellas rättigheter. Det finns risker förknippade med detta och det är vi väl medvetna om. Vi behöver ett starkt Europa som nu går i takt, säger han.

Samtidigt beskriver Reinfeldt Rysslands och Vladmir Putins beteende som självupptaget, oberäkneligt och svårläst.

– De gör så många fel som man kan begå och det bryter mot internationell rätt och den kollektiva säkerhet vi har jobbat med sedan kalla kriget. Det bör vi känna stor oro för.