Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Nödläge inför väderkaos i New York

Uppdaterad 2014-01-04 | Publicerad 2014-01-03

Vinterstormen Hercules har dragit in över nordöstra USA och hårda vindar och stora snömassor väntas falla.

13 personer beräknas ha omkommit i de starka vindarna, skriver Sky News.

– Moder Jord har kommit för att önska oss ett gott nytt år, säger Andrew Cuomo, delstatsguvernör i New York till CNN.

En tredjedel av landet, 22 delstater i mellersta och nordöstra USA, med ungefär 100 miljoner människor påverkas av ovädret. Snöovädret slog till under torsdagskvällen och väntas inte avta förrän runt klockan 10.00 på fredagen, skriver CNN.

Enligt prognoserna kommer isstormen att dumpa upp till sex decimeter med snö över området.

Enligt Sky News har 13 personer omkommit i snöovädret. En av dem ska vara en Alzheimerssjuk kvinna som frös ihjäl efter att hon lämnat sitt hem i New York, rapporterar AP. 

I New York väntas det falla upp till 25 centimeter. Redan vid 04-tiden i morse, lokal tid, hade det fallit 12 centimeter snö över staden, skriver New York Times.

– Den fallande och blåsande snön i kombination med starka vindar kommer att leda till svåra siktförhållanden. Detta kommer att leda till flatljus som gör resor extremt farligt. Stanna hemma, varnar amerikansk väderlekstjänsten, enligt CNN.

”Blir brutalt”

När snöstormen med vindar upp emot 15 meter per sekund  har dragit förbi väntas temperaturerna falla ner mot flera minusgrader. På sina håll kommer kylan i kombination med de hårda vindarna att upplevas som om att det är runt 30 minusgrader, skriver Reuters.

– Det kommer att bli brutalt. Utsatta människor kommer att påverkas, säger meteorologen Tom Moore, enligt NBC News.

Ovädret har fått guvernörerna i delstaterna New York och New Jersey att utlysa nödläge.

– Jag manar invånarna i New York att vara försiktiga, undvika resor och stanna inomhus, sade delstatsguvernören Andrew Cuomo.

”Stanna inomhus”

Både Cuomo och New Jersey-guvernören Chris Christie har givit order om att alla inte helt oumbärliga offentliganställda ska stanna hemma från jobbet. Flera skolor i New Jersey och i andra delstater i nordost håller också stängt på fredagen.

FN-skrapan i New York har stängt under fredagen och alla möten är inställda. Samtliga anställda ombeds att stanna hemma.

Ovädret ses som en första utmaning för staden New Yorks nye borgmästare Bill de Blasio. Efter ett möte med en krisgrupp manade han New York-bor att hålla sig borta från gatorna:

– Det här är första gången av många som jag ber er: snälla, stanna inomhus. Låt bilen stå, och gå inte utomhus om ni inte absolut måste.

”Kaos här”

I Massachusetts skickades statsanställda hem under torsdagseftermiddagen. I samband med ovädret väntas delstaten dessutom drabbas av höga vattenflöden, skriver CNN.

– Jag är mer bekymrad över kylan än över själva stormen. Förhoppningsvis kommer elförsörjningen att fungera, säger delstatsguvernören Deval Patrick, enligt NBC.

Topsfield i norra Boston har fått upp emot sex decimeter snö, skriver CNN. Och snöstormen till förseningar i tunnelbanetrafiken, med förseningar uppåt en halvtimme under morgonen. En av dem som drabbades är svenske Gustav Nilsson, 24, som var tvungen att åka in till jobbet inom finansbranschen.

– Det är kaos här. Det är kanske 15-20 centimeter snö. Jag vet inte när jag när såg så här mycket snö senast, säger han till Aftonbladet.

Inställda flyg

Under torsdagen ställdes 2300 flygavgångar in. Under fredagen har 1300 ställts in hittills och ytterligare 7 000 är försenade, skriver CNN. Värst drabbad är O'Hare-flygplatsen i Chicago och Liberty i Newark. Flygplatsen JFK i New York var under fredagsmorgonen, lokal tid, stängd ett par timmar på grund av stormen.