Kerry: Vi litar inte på al-Assads löften

Publicerad 2013-09-12

USA:s utrikesminister John Kerry.

I en intervju sa Syriens president Bashar al-Assad att han är redo att ge ifrån sig sina kemiska vapen.

Men det räcker inte för USA:

– Orden från den syriska regimen är helt enkelt inte tillräckliga, säger utrikesministern John Kerry.

USA och Ryssland har krävt att Bashar al-Assad lämnar ifrån sig sina kemiska massförstörelsevapen till det internationella samfundet.

En sådan manöver har setts som en möjlighet att undslippa en amerikansk militärinsats mot landet.

På torsdagen valde Bashar al-Assad att låta sig intervjuas i rysk stats-tv. Han sa då att han är redo att lämna ifrån sig sina kemvapen under FN-kontroll - inom 30 dagar.

Hänvisade till Ryssland

Men han var noga med att betona att detta inte berodde på USA:s påtryckningar - utan på Ryssland. Bashar al-Assad sa också att han inte släpper ifrån sig sina kemiska vapen innan USA drar tillbaka sitt hot om militär intervention i landet.

– Då kan det bli möjligt att vi fullföljer de processer som behövs, sa Bashar al-Assad.

På torsdagen möttes John Kerry och den ryske utrikesministern Sergei Lavrov för att diskutera en plan för att försätta Syriens lager av kemiska massförstörelsevapen under internationell kontroll.

Kerry sa också att han inte litar på Bashar al-Assads löften om att ge ifrån sig sina kemiska vapen.

– Orden från den syriska regimen är helt enkelt inte tillräckliga.

”Inte tillräckligt”

Kerry varnade också för att en amerikansk militärinsats fortfarande kan komma att bli verklighet - om Bashar al-Assad backar ur från vad han lovat.

– Förväntningarna är höga, både för USA och Ryssland, att leverera det man lovar i det här skedet. Det här är ingen lek, sa Kerry.

– Det blir konsekvenser om det inte sker.

På torsdagskvällen gjorde Syrien ytterligare ett försök för att blidka stormakterna. Enligt Reuters lämnade FN-ambassadören Bashar Ja'fari in dokument för att ansluta sig till den internationella konventionen om kemiska vapen - som innebär att landet måste göra sig av med hela sitt lager av kemiska massförstörelsevapen.

Enligt AP innehar Syrien uppskattningsvis 1 000 ton kemiska stridsmedel. Att säkra dessa massförstörelsevapen under internationell regim skulle enligt experter vara en enorm och tidskrävande operation.