Varannan svensk är fet

Publicerad 2014-02-25

Experten: "Sätt skatt på godis och läsk"

Claude Marcus.

Nya larmet från Folkhälsomyndigheten: Varannan svensk är överviktig.

Nu har fetmaexperten Claude Marcus fått nog – och kräver skatt på läsk och godis.

– Annars kommer människor att dö för tidigt och helt i onödan, säger han.

Läsk, godis och chips ska bli dyrare. Frukt och grönsaker billigare.

Fetmaforskaren och professorn Claude Marcus på Karolinska Institutet i Stockholm kräver nu att politikerna tar till åtgärder – och sätter punktskatt på livsmedel som är farliga för oss.

– Det finns redan i Finland och Frankrike. En läsk borde kosta 15 kronor i stället för 10. Och höjer vi priset på onyttiga livsmedel kan vi ta bort momsen på frukt och grönsaker – så blir de billigare, säger han.

Fetmakostnad: 35 miljarder

Nästan hälften av alla svenskar är i dag feta eller överviktiga. På tio år har andelen feta ökat från 11 procent till 14 procent, enligt nationella folkhälsoenkäten från Folkhälsomyndigheten. Fortsätter det i samma takt kommer det bli allvarliga konsekvenser – för hela Sverige.

– Fetman kostar samhället 35 miljarder per år. Det handlar om sjukvårdskostnader och att fler arbetar mindre eftersom de är sjuka, säger Claude Marcus och fortsätter:

– Det är skamligt att politikerna är så flata och oansvariga när det gäller att ta tag i det här problemet.

Men tror du inte att folk kommer bli arga om läsk och godis blir dyrare?

– Jo det är klart att de kommer bli. Men detta måste göras. Det handlar inte om ett förbjudande, utan att göra vissa livsmedel dyrare och grönsaker billigare.

Reklam ökar sötsuget

Anledningen till att vi ökar i vikt är många. Enligt Claude Marcus utnyttjar livsmedelsindustrin vårt begär efter det som är gott:

– Det är väldigt starka kommersiella krafter som som styr oss. Reklam lockar oss till att köpa onödiga saker, samtidigt som vi tillbringar mer och mer av vår tid till att sitta still.

I och med att svensken blir fetare så kommer också risken för fetmarelaterade sjukdomar att öka: Cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck.

– Det är så onödigt. Det finns så mycket vi inte kan styra i samhället, men det här kan vi verkligen kontrollera. Görs ingenting snart så kommer människor att dö, alldeles för tidigt och helt i onödan, säger Claude Marcus.