”Människorna här skriker efter trygghet”

Publicerad 2013-11-05

Besvikelse efter statsministerns besök i Göteborg

GÖTEBORG. I går gick startskottet för statsminister Fredrik Reinfeldts turné under temat "problem i samhällets utkant".

Första stoppet: Göteborg. Staden där fler än 50 skottlossningar ägt rum sedan årsskiftet. Men det rekordstora antalet skjutningar var inte det prioriterade ämnet under statsministerns besök.

– Det känns som han försöker dölja verkligheten, att han inte pratar om det som verkligen händer i Göteborg när han är här. Alla göteborgare pratar om det just nu, säger Abdiaziz Abdikadir, ordförande för Neutrala Ungdomsföreningen i Biskopsgården.

I fredags inträffade ytterligare en skottlossning på offentlig plats i Göteborg. Sedan årsskiftet har över 50 liknande sammandrabbningar ägt rum och enligt polisen handlar många av incidenterna om konflikter mellan två kriminella gäng från stadsdelarna Backa och Biskopsgården.

– Vi har aldrig haft en sådan situation i Göteborg som vi har nu, säger Sven Albin, tillförordnad chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland.

Mötte poliser och socialarbetare

På måndagen startade statsminister Fredrik Reinfeldt sin reseturné under temat "problem i samhällets utkant". Första stopp blev polishuset i Göteborg. Där mötte statsministern representanter från bland annat polis och socialtjänst för att prata om människohandel.   

– Människorna här skriker efter trygghet, att han inte tar upp frågan om skjutningarna när han är här tolkar jag som att han inte tar det på allvar, säger Abdiaziz Abdikadir, ordförande för Neutrala Ungdomsföreningen i Biskopsgården, en av de stadsdelar som drabbats hårdast av skjutningarna.

Ingen fritidsgård

I Biskopsgården finns ingen fritidsgård. Det är den ideella Neutrala Ungdomsföreningen som med sina två rum finns till för stadsdelens unga. Föreningen arbetar både för att förebygga att unga hamnar i kriminalitet, till exempel genom läxhjälp, och med att hjälpa unga killar bort från de kriminella gängen. Varje dag besöker upp till 70 ungdomar föreningen.

– I år har vi lyckats få åtta stycken att lämna gängen. Två har jobb och två har börjat studera, säger ordföranden Abdiaziz Abdikadir.

Han fortsätter:

– Om statsministern kommit hit hade jag sagt att människorna i förorterna har lösningen på problemen till stor del. Men vi behöver hjälp. Resurser till exempel. I dag är det ideella krafter som får kämpa för att skapa ett bättre bostadsområde.

”Vi gör stor nytta”

När Aftonbladet frågar statsminister Fredrik Reinfeldt vems ansvar det är att lösa problemen med skottlossningarna svarar han:

– Jag menar att de förstärkningsresurser som vi gjort inom rättsväsendet absolut gör stor nytta, men att det naturligtvis är ett bredare samhällsproblem än att bara handla om polisiära insatser. I toppen av detta finns livstidskriminella som har många år av kriminalitet bakom sig och som behöver lagföras för de allvarliga brott de gör. Från vår sida handlar det sen om det vi gör för att få skolan att fungera bättre och att sänka trösklarna för unga till arbetslivet.

”Vill lägga ner allt”

Från sitt perspektiv upplever Abdiaziz Abdikadir att situationen i Biskopsgården blir värre och värre:

– Ibland är jag så frustrerad att jag bara vill lägga ner allt, det blir mer jobb hela tiden och vi får inte mycket hjälp från myndigheterna. Men jag kan ju inte lägga ner.

Resorna ska ge stoff till jultalet

Statsminister Fredrik Reinfeldts Göteborgsbesök var det första stoppet på en planerad reseturné som ska pågå fram till jul.

– Resandet ägnar han sig åt  systematiskt, men temat för höstens resor är alltså problem i samhällets utkant. Tanken är att han sedan ska sammanfatta det han fått höra i sitt jultal, i mitten av december. Där brukar han prata om mörkare problem, förra året var det mäns våld mot kvinnor, säger statsministerns pressekreterare Markus Friberg.

Så säger ungdomar i Biskopsgården om sin vardag till Aftonbladet (de vill vara anonyma)

– Vi behöver lägenhet och jobb. Det finns inga jobb. Jag har inte jobbat en dag sedan jag gick ut gymnasiet för två år sedan.

– Hur ska man få ett jobb? Det är när man inte har ett jobb som man börjar göra saker på andra håll. Det finns massor av saker man kan göra för att få pengar, men alla vill egentligen vara lagliga här.

– Jag vaknar, kommer ut, går hem. Jag gör samma sak varje dag. 

– Många pallar inte att plugga vidare. Det började ju redan innan jag började skolan, att man inte pallar. De senaste tre åren i gymnasiet har jag öppnat en bok kanske två gånger, på tre år. Jag skulle vilja jobba med ungdomar, på en fritidsgård.