Ifpi polisanmäler fildelarhubbar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-24

Ifpi, musikbranschens rättighetsorganisation, har startat en ny front mot fildelarnätverken.

Nu är det de så kallade Direct connect-hubbarna som står i fokus.

– Vi har polisanmält ett tiotal än så länge och det kommer att bli fler, säger Ifpis Magnus Mårtensson.

Fildelare kan använda olika tekniker för att ladda ner material från nätet. Bittorrent-tekniken är den modernaste och den mest använda. The Pirate Bay är den mest kända bittorrent-sajten.

Men det finns också andra, äldre, tekniker som fortfarande används i stor skala. Direct connect-tekniken är den största och Ifpi har nu startat en kampanj mot DC-hubbarna, naven i fildelarnätverken.

– Direct connect har funnits länge men är fortfarande stor. Det är lite av fildelningens Volvo 740, som går och går och det är fortfarande mycket upphovsrättsskyddat material som delas över DC, säger Magnus Mårtensson, jurist på Ifpi.

Vanliga datorer

Hubbarna drivs av privatpersoner och kan rymmas i en enkel persondator eller en vanlig bärbar dator. DC-tekniken har också en social sida eftersom den ger användarna möjlighet att chatta med andra fildelare.

På själva hubben finns inget att ladda ner men den fungerar som en telefonväxel och ger möjlighet för användarna att ladda ner från varandra. Anmälningar mot hubbar har tidigare inte prövats i svenska domstolar.

– Men vi anser att de gör sig skyldiga till medverkan till upphovsrättsintrång, säger Mårtensson.

Tidigare har polisanmälningar i fildelningsfrågor oftast hamnat längst ner på åklagarnas att-göra-listor. Men Ifpi räknar med att de två specialåklagare för upphovsrättsbrott som regeringen tillsatt kommer att ta tag i de anmälningar som nu lämnas in.

Oklara straff

– Det finns ett 150-tal DC-hubbar i Sverige och vi går på de stora hubbarna. Men också ett antal användare som är stora uppladdare, säger Mårtensson.

Det är högst oklart vad hubbägarna skulle kunna få för straff om de bedöms skyldiga. Men de fyra personer som dömdes i Pirate Bay-rättegången fick i tingsrätten ett års fängelse och ska betala 30 miljoner kronor i skadestånd.

– Straffet är inte heller så viktigt för oss. Vårt mål är att stänga hubbarna, vi tycker att det är alldeles för mycket aktivitet där och det skadar våra rättighetshavare, säger Mårtensson.

TT