Hennes mål: Förändra världen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-17

Cecilia Malmström om varför hon tackade ja till jobbet som EU-kommissionär

Anonyma vita kors från första och andra världskriget väckte Cecilia Malmströms intresse för Europa.

Nu blir hon snart Sveriges EU-kommissionär.

Målet: Att förändra världen.

Cecilia Malmström, 41, fick frågan från statsminister Fredrik Reinfeldt i helgen som gick. Efter samtal med maken Mikael, 44 och tvillingarna Molly och Felix, 6, tackade hon ja.

Varför?

– Som liberal och som en person som verkligen brInner för det europeiska samarbetet och som tror på ett starkt Europa som kan leverera resultat i gränsöverskridande frågor så känns det förstås oerhört glädjande att få frågan. Det är en uppgift jag inte kan tacka nej till.

Hur väcktes ditt intresse för Europafrågor?

Jag har vuxit upp i Frankrike. I min klass, när jag var liten, fanns de som hade sin morfar eller farfar på kyrkogårdar liknande de som finns i hela Europa, fyllda med vita anonyma kors där det ligger miljoner anonyma soldater från första och andra världskriget. Och det är klart att som barn, att se det och veta att det var mina klasskamraters morfar och farfar som låg där, det påverkade mig väldigt mycket redan som ung.

Vad vill du uträtta som kommissionär?

– (Skratt) Som alltid i politiken vill man förändra världen. Kommissionen har en viktig roll när det gäller att lägga förslag. Det står ett antal viktiga frågor för dörren och knackar nu: Klimatfrågorna, de ekonomiska frågorna, gränsöverskridande brottslighet, EU:s roll i världen. Här tror jag att jag kan spela en roll.

Har det jobbet blivit enklare med EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget?

– Ja, Lissabonfördraget har gjort det lättare för ett växande EU att fatta beslut och att göra det på ett effektivt och öppet sätt. Sedan har ju EU arbetat i många år med att få det här fördraget på plats. När det nu träder i kraft kan vi börja diskutera sakfrågorna ordentligt.

Vilken är din önskeportfölj som kommissionär?

– Jag har ingen önskeportfölj. Jag kan tänka mig att jobba med många olika frågor och Barroso (EU-kommissionens ordförande) kommer nu lägga ett pussel och presentera ett förslag ganska snart.

Du har tidigare arbetat i Bryssel som EU-parlamentariker. Vad har du saknat mest med staden?

– Bryssel är en fantastiskt spännande stad - det är Europa. Och att få jobba med människor från 26 andra länder är en enorm förmån. Man blir väldigt ödmjuk och lär sig väldigt mycket.

Aftonbladets
bloggar