Tuff vår för björkallergiker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-16

Björkpollen kommer tidigare i år. Palynologiska labbet mäter halterna och ser att tidiga pollensäsonger blir allt vanligare med varmare väder.

Vanligtvis blommar björken under månadsskiftet april/maj. Men den varma påsken medför att björken kommer att blomma tidigare och allergikerna får finna sig i att pollensäsongen blir längre.

Kerstin Alm-Kübler på Palynologiska laboratoriet i Stockholm konstaterar att vi nu kommer få en tidig pollenvåg.

– Ett enda björkhäng kan innehålla upp till sex miljoner pollen och det är ju ett vanligt träd.

Följer mängden pollen noggrant

Alm-Kübler vittjar pollenfällan på taket till Arrheniuslaboratoriet. Den robusta gamla anordningen ser ut som en plåtburk med vindflöjel och har en behållare som samlar upp pollen på en tejp. I labbet undersöks sedan tejpremsorna som gör att man kan följa flödet av pollen dygn för dygn. I och med att vi varit så flitiga med att undersöka pollenhalterna i Sverige, så har vi skapat ett råmaterial som är intressant för forskare som vill undersöka klimatförändringar. Sambandet mellan värme och pollen kan visa sig vara värdefullt.

– I Stockholm började vi mäta 1973 vilket gör oss till de tidigaste i Europa. Det materialet kan vara en bra grund för att förstå klimatförändring under de senaste 35 åren.

Här hittar du
solen

TT

ANNONS

Följ ämnen i artikeln