Fler polismyndigheter vill hänga ut på nätet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-28

”Jag skulle inte ha ett dugg emot att använda det verktyget”

Polisen i Skåne har börjat lägga ut bilder på misstänkta brottslingar på sin webbplats.

Hallandspolisen vill göra likadant.

Nu undersöker flera polismyndigheter i landet möjligheten att följa Skånes exempel, visar en rundringning som Aftonbladet gjort till samtliga län.

– Jag skulle inte ha ett dugg emot att använda det verktyget, säger Torbjörn Carlson, informationschef vid polisen i Örebro.

Gårdagens nyhet om att Skånepolisen har börjat lägga ut bilder på misstänkta brottslingar på sin webbplats för att få allmänheten att hjälpa till att lösa brott slog ner som en bomb i polis-Sverige.

Nu undersöker flera län möjligheten att följa Skånes exempel – och Hallandspolisen skall fatta beslut i ärendet redan i september.

”Möjlighet vi måste titta på”

Aftonbladet har ringt runt till samtliga polismyndigheter i landet utöver Skåne och Halland – totalt 19 stycken.

De flesta polismyndigheterna uppger att de i nuläget inte har planer på att göra som Skånepolisen – men att de kommer att undersöka frågan.

– Jag håller precis på att börja borra i den frågan. Vi måste undersöka vilka möjligheter som ges juridiskt, säger Ulla Andersson-Jarl, informationschef vid polisen i Jönköping.

– Vi har egentligen inte diskuterat det här särskilt mycket. Leder det en utredning framåt så är det en möjlighet vi måste titta på, säger hon.

Hans Björkman, kommissarie vid polisen i Kronoberg, säger att myndigheten lämnade in en förfrågan om att lägga ut bilder från ett rån förra sommaren, men fick då nej av Rikspolisstyrelsen.

– Det är inte aktuellt just nu, säger han.

– Men i och med att vi gått in med en begäran en gång anser vi principiellt att det är positivt och bra, säger han.

Sven-Åke Petters, informationschef vid polisen Dalarna, säger att han kommer att följa utvecklingen i Skåne.

– Det måste vara av synnerlig vikt om det ska publiceras. Vi avvaktar och ser utfallet i Skåne. Om det fungerar bra är det inte uteslutet att vi också kan börja göra det, säger han.

”Allmänheten våra bästa tipsare”

Per Ström, informationschef vid polisen i Värmland, säger att en ”rejäl diskussion” måste till innan det skulle kunna bli aktuellt att publicera bilder på misstänkta.

– Det har inte varit aktuellt hos oss och behovet har inte funnits. Men allmänheten är vår bästa tipsare och nätet ger den här möjligheten, säger han.

Hesam Akbari, pressansvarig vid polisen i Gävleborg, efterlyser nationella riktlinjer i frågan.

– Det är inte aktuellt för oss i nuläget. Polisen har redan ett samarbete med ”Efterlyst” och vi har inte tänkt att använda våra egna kanaler för detta, trots att vi har verktygen. Jag tycker att det ska finnas en gemensam grund för hela polisen i den här frågan.

Linda Widmark, pressekreterare vid Rikspolisstyrelsen, säger att myndigheten inte utfärdar några generella råd till de olika polismyndigheterna i landet i den här frågan.

– Man måste göra en sekretessprövning i varje enskilt fall, och det är någonting som varje myndighet ska göra, det är ingenting som vi har någon synpunkt på, säger hon.