Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”En fråga för hela Sverige”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-22

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) besökte Rosengård i Malmö

Integrationsminister Erik Ullenhag på besök i Rosengård. Bland annat träffade Ullenhag Diabate Daly "Dallas" Mory, ordförande i Malmö boxningsklubb.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) besökte i dag Rosengård i Malmö.

När invandrare är rädda för att gå ut på gatorna i Sverige måste fler än polisen reagera.

– Vi måste visa alla att det här är en fråga för hela Sverige, säger Ullenhag.

På boxningsklubben i Rosengård träffade Ullenhag några pojkar som berättade om oron bland de unga i Malmö. Föräldrar är oroliga för sina barn och många håller sig inne.

Integrationsministern visades runt av Rosengårdsprofilen Diabaté Dialy-Mory, känd i Malmö och resten av Sverige som "Dallas".

”Mycket allvarligt”

Ullenhag fick flera gånger frågan om varför han som integrationsminister kommer till Malmö i dag. Borde det inte ligga på statsministern eller justitieministerns bord?

Men det är personer med utländsk bakgrund som till synes slumpmässigt har skjutits ned. Därför besöker han Rosengård i dag.

– Det är mycket allvarligt att vi är i en sådan situation att människor är rädda att gå ut. I det akuta läget är det polisen som lägger all kraft på att gripa den eller de personer som ligger bakom det här. Om det är ett läge att dra några politiska slutsatser är för tidigt att säga, säger han.

Rykten går

Dallas är oroad över den senaste tidens händelser.

– En av mina killar vågade inte komma till träningen i går. Då förstod jag att det här är på allvar, säger han.

Bland de unga i Malmö har rykten redan börjat gå om vem som ligger bakom skotten. Några tror att skytten är en lejd torped som betalats av polisen.

Samarbete med polisen

Det berättade en av pojkarna i boxningsklubben för integrationsministern.

– Det är oerhört centralt för oss att sända ut signalen om att det är polisen man ska vända sig till. Det är genom att samarbeta med polisen som vi kan lösa det här, säger Ullenhag.