Drömmen ska bli verklighet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-21

Klockan 19.00 i kväll svensk tid röstar kongressen om "Obamacare"

NEW YORK. Han såg sin egen mamma tampas med okänsliga försäkringsbolag när hon låg på sin dödsbädd

Och han tillbringade större delen av sin ungdom i stadsdelar där få, om ens någon, hade råd med anständig hälsovård.

Det är därför Barack Obama satsat allt politiskt kapital han har på den historiska vårdreform kongressen slutligen röstar om i dag.

Politikern Barack Obama har alltid varit på väg mot den här dagen, när kongressens representanthus avgör om USA ska få ett nytt och, som han ser det, mer rättvist sjukvårdssystem eller inte.

Att frågan om en vårdreform varit prioritet nummer ett under hans första fjorton månader

i Vita huset kan ses som en logisk epilog snarare än den första offensiva satsningen.

Frågan blev personlig

Prioritet nummer ett var den nämligen under den historiska valkampanjen 2008 också, det var den under hans år i senaten och Illinois delstatskongress, och det var den faktiskt även innan dess.

Redan när Obama som ung aktivist i södra Chicagos ghetton såg hur illa människor utan sjukförsäkring for, vad avsaknaden av tillgång till förebyggande vård ledde till, greps han av en helig vrede och en obändig vilja att förändra systemet.

Senare blev frågan ännu mer personlig.

Hans mamma, Ann Dunham, drabbades under mitten av 1990-talet av cancer i livmodern och bristfälligt försäkrad som hon var tvingades hon slita ont för att alls få den vård hon behövde.

Om den bittra erfarenheten har sonen talat många gånger, inte minst under just presidentvalskampanjen 2008.

”Ska inte behöva vara så”

– Under det sista året i sitt liv ägnade hon inte sin energi åt att försöka bli bättre. Hon ägnade den åt sjukhusräkningar och försäkringsblanketter och försäkringsbolagens byråkrati. Så jag vet hur hjärtskärande det är att se en älskad anhörig lida på grund av ett fallerat hälsovårdssystem. Och det ska inte behöva vara så, det är inte vad det här landet handlar om, hette det i tal efter tal förrförra hösten.

Helst hade Obama sett ett system med en ”public option” – i praktiken en allmän sjukförsäkring av skandinavisk modell – men ett sådant visade sig redan i våras vara helt omöjligt att baxa igenom kongressen, trots kraftig demokratisk majoritet i bägge kamrarna.

Han går ”all in”

Det förslag man röstar om i dag innebär i stället att det blir enklare och billigare för oförsäkrade att skaffa privata försäkringar – och det är tillräckligt för att Obama, som en pokerspelare kunde ha sagt, ska gå ”all in”.

Insatsen är enorm, blir det ”nej” ikväll – 19.00, svensk tid – är hans presidentskap slaget i spillror. Han kommer att ses som en svag ledare, oförmögen att infria ens de mest urvattnade versioner av sina viktigaste löften.

”Inte jag som förlorar”

Men just den aspekten verkar inte oroa honom nämnvärt. När Fox News häromdagen frågade om hur mycket som står på spel svarade Obama:

– Det är inte i första hand jag som förlorar om förslaget röstas ner. Det är de miljontals amerikaner som saknar sjukförsäkring.