Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Krigsförbrytare utvisas till Bosnien

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-12

Högsta Domstolen har beslutat att lämna ut en 33-årig man till Bosnien & Hercegovina. Anledningen är brott mannen begick i samband med kriget i Jugoslavien 1993.

Men HD erkänner att det finns tveksamheter i den bosniska rättsapparaten.

Mannen bor i Göteborg med är bosnisk medborgare. Han har begärts utlämnad för att ha begått ett rån, en våldtäkt och för krigsförbrytelser mot civilbefolkningen. Samtliga brott ska ha begåtts i den bosniska staden Gradiska.

Ingen rättvis rättegång

Enligt Högsta Domstolens beslut skulle de två första brotten motsvara grovt rån och grov våldtäkt.

33-årigen, som inte vill bli utlämnad, tror inte att han kommer få en rättvis rättegång. Enligt honom har de två personer som också åtalats för rånet och våldtäkten dömts i Bosnien på tvivelaktiga grunder. Bland annat ska deras erkännanden kommit efter misshandel av den bosniska polisen.

Inga skäl att ifrågasätta

Högsta Domstolen erkänner att det i och för sig finns vissa tvivel om hur utredningen i Bosnien gått till, bland annat har de dömda inte fått tillfälle att fråga ut vitten till offren. Men, skriver man: "på viktiga punkter stöddes utsagorna av annan bevisning". Därför finns inte tillräckliga skäl att ifrågasätta domarna, tycker man.

Mannen utvisas nu därför till Bosnien & Hercegovina. Anledningen är det grova rånet och den grova våldtäkten. När det gäller krigsförbrytelserna så har han inte häktats för dem i Bosnien och därför gäller inte det som skäl för utlämningen.