Fågeldöd i skärgården

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-04

Arterna minskar dramatiskt

På tio år har antalet gråtrutar i skärgården minskat med hälften. Det är bara ett exempel på de dramatiska förändringarna för fågellivet vid Östersjön.

Ejdrarna minskar i antal.

Miljön kring Östersjön är i dåligt skick. Mycket dåligt. Det visar en studie som Länsstyrelsen gjort. Studien som jämför fågelbeståndet i östgötaskärgården de senaste tio åren visar bland annat att antalet ejderkullar minskat från 600 till under 100, rapporterar SR Östergötland.

Bakterie

Orsakerna är flera. Ett skäl är att Östersjöns fiskbestånd har ändrats. När de stora rovfiskarna, som exempelvis torsk, blir färre påverkar det också fåglarna. Ett annat skäl är att den fågeldöd som drabbat trutar söderut nu också drabbat östgötakusten. Fågeldöden beror på bakterien botulism.

Andra arter ökar

Men alla fågelarter har inte minskat i antal, olika tärnarter, storskarv och flera änder som annars är vanliga i insjöar, har istället ökat, förmodligen på grund av att fiskfaunan förändrats, säger ornitologen Vesa Jussila som deltog vid fågelinventeringen i skärgården, till SR Östergötland.

–Fåglar som normalt trivs i näringsrika insjöar har ökat, förmodligen på grund av övergödningen. Östersjön håller på att bli en näringsrik insjö, säger han.