Polisen skjuter mot munkarna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-26

Fem personer ska ha dödats

Minst fem munkar har dödats under protesterna i Burmas största stad Rangoon, uppger den Norgebaserade radio- och tvstationen Democratic voice of Burma.

200 munkar och civila har gripits av polis.

– Fler kan komma att dödas, säger chefredaktören för radiostationen till aftonbladet.se.

Burmesiska myndigheter uppger att en person har dödats och tre skadats.

Skakiga tv-bilder visar kaoset som alltmer präglar situationen i Burmas största stad Rangoon.

Militärjuntan svarade i dag för första gången med våld mot de fredligt protesterande munkarna. Vittnen på plats har rapporterat om batongslag, tårgas och varningsskott som fått människor att fly i panik. Den franske diplomaten Emmanuel Mouriez säger till den franska radio-kanalen RTL att militären skjutit rakt mot demonstranterna.

Enligt nyhetsbyrån AFP har 200 munkar och civila gripits.

Flera har dödats

Nyhetsbyrån Reuters hänvisar till ett kloster som uppger att två munkar har dödats. Den Norgebaserade radio- och tv-stationen Democratic voice of Burma har fått uppgifter om att minst fem personer finns bland dödsoffren.

– Jag tror att vi kan vänta fler sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Det är möjligt att fler kommer dödas. Demonstranterna tänker inte ge upp, säger Aye Chan Naing, chefredaktör för radiostationen till aftonbladet.se.

Enligt Nainj har 20 000 munkar och civila deltagit i dagens protester. Andra nyhetsbyråer talar om mellan 5 000 och 10 000. Även i andra städer runt om i Burma har demonstrationer hållits.

Utegångsförbud

Under natten rådde utegångsförbud och militären körde runt med bilar med högtalare och uppmanade människor att hålla sig inne. Under dagen har förbud mot folksamlingar på mer än fem personer gällt.

Redan på morgonen hade soldater och kravallpoliser posterats ut runt de största buddhistiska klostren i Rangoon.

Men munkarna och alla de civilia som stöder deras sak fortsätter att trotsa militären.

– Vi kommer att fortsätta marschera. Vi gör det här för folkets bästa och säkerhet, sa en högt uppsatt munk till AFP.

– Vi har beslutat oss för att riskera livet för folket.

Höjda bränslepriser

Sedan slutet av augusti har motståndet mot militärjuntan växt för varje dag. I måndags demonstrerade uppemot 100 000 människor.

Demonstrationen som började som en protest mot kraftigt höjda bränslepriser har alltmer övergått till ett uppror mot diktaturen och för demokratin.

1988 ledde en liknande protestvåg till att regimen slog ner och dödade tusentals i det då studentledda motståndet.