Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Mystisk mångmiljonär gömmer pengar

Publicerad 2014-06-01

Det sprider sig som en löpeld i USA.

Någonstans har en välbärgad, men hemlig, välgörare lagt ut kuvert med hundratals dollar.

– Jag vill göra något roligt för staden, säger mannen.

Under twitternamnet @HiddenCash (gömda pengar) har en 40-årig mäklare fått människor runt om i USA att gräva i papperskorgar, klättra i statyer och fontäner.

Bakom skattjakten ligger en anonym välgörare, som för tidningen Gawker beskriver sig själv som en mäklare i 40-årsåldern. Varje dag lämnar han ut små ledtrådar till var han har lagt ut sina kuvert, fullproppade med hundra- och tjugodollarsedlar.

De senaste dagarna har lycksökarna kunnat följa twittrarens framfart i Los Angeles, men allt började i San Fransisco.

– Folk har klagat på att fastigheter är så dyra här, och det har jag tjänat bra på. Jag ville göra något roligt för San Fransisco-borna som får folk att bli glada, säger mannen till ABC News.

Skriver i kod

Strax efter San Fransisco-kuverten började de även dyka upp i närliggande San Jose, med den mystiska koden ”Första kuvertet i San Jose: Tvärs över från där sjödjuren spelar, kissar hundar på hösten”.

Koden löstes av en följare som hittade pengarna några timmar senare, vid en klassisk amerikansk brandpost tvärs över gatan från hockeylaget San Jose Sharks hemmaarena.

Exakt vem den välgörande mannen är är än så länge höljt i dunkel, men enligt sin egen profilsida på mikrobloggen Twitter driver han ett ”ett välgörande anonymt socialt experiment”.

I skrivande stund har kontot 393 000 följare och lär sannolikt bli fler av att ”Hidden Cash” själv återpublicerar sina twitterföljares bilder när de väl funnit pengarna.

Efter framgångarna i Kalifornien har konceptet nu tagit en global spinn. I Storbritannien har användaren @HiddenCash_UK upprepat idén.

Alla är dock inte odelat positiva till de vallfärdande folkmassorna. Bland lyckoropen under hashtagen ”#hiddencash” hittar man även bland annat Los Angeles-polisens uppmaningar att hålla sig lugna.