Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Han blir skandalens syndabock

Publicerad 2014-06-25

Förre chefedaktören Andy Coulson, 46, får ta smällen för avlyssningsskandalen

Det ser ut att bli förre chefedaktören Andy Coulson, 46, som får ta smällen för avlyssningsskandalen på den brittiska tidningen News of the World.

Juryn kunde idag inte komma överens om någon dom för hovredaktören Clive Goodman, som åtalats för polismutor.

Coulson däremot får ta emot sitt straff nästa fredag.

Redan i går avkunnades den första domen efter avlyssningsskandalen kring brittiska tidningen News of the World.

Andy Coulson, tidigare chefredaktör på tidningen, konstaterades ha varit inblandad och delaktig i telefonavlyssningen som pågick mellan den 3 oktober 2000 och 9 augusti 2006. Hans efterträdare som chefredaktör, Rebekah Brooks, friades däremot.

Men i dag, när ytterligare två åtalspunkter skulle gås igenom mot Coulson och den förre hovredaktören Clive Goodman kunde inte juryn enas, skriver flera brittiska tidningar.

”Tack för att ni försökt”

Åtalspunkterna handlade om att Goodman skulle ha mutat poliser för att komma över telefonlistor relaterade till hovet 2005. Goodman har nekat till brottet, och Coulson har förnekat att han ska ha känt till någon betalning.

Eftersom jurymedlemmarna inte kunde enas om punkterna lät rätten juryn gå.

– Tack för att ni försökt, vi förstår att ni har gjort så gott ni kan för att nå ett beslut, sa domare Saunders enligt den brittiska tidningen Guardian.

På måndag ska åklagaren avgöra om åtalspunkterna ska läggas ner eller återupptas i en ny rättegång.

Det är också först på måndag som Coulson behöver återvända till rätten. Och först på fredag nästa vecka lär han få veta detaljerna om sitt straff, skriver Guardian.

Varken Clive Goodman eller Andy Coulson lämnade några kommentarer när pressen mötte dem utanför rättssalen under onsdagseftermiddagen. Clive Goodman kostade dock på sig ett leende, kan man se på bilder som twittrats ut av de brittiska reportrarna på plats.

”Fel beslut”

Under gårdagen gick Storbritanniens premiärminister David Cameron ut och kritiserade Coulson, som efter sin tid på News of the World var anställd hos Cameron som kommunikationschef, ett jobb han sparkades från när skandalen blev känd.

– Jag ångrar att jag anställde honom. Det var fel beslut, något jag är fullständigt klar över, sa David Cameron i går.

Uttalandet har kritiserats av domare Saunders, som ansåg att premiärministern borde varit tyst fram till dess att målet är helt avslutat, för att inte påverka juryns beslut.

– Det är otillfredsställande i hänsyn till rättvisa och rättssäkerheten, sa Saunders igår enligt Sky News.

Nyheten om att journalister på News of the World hade avlyssnat mängder av telefoner, tillhörande bland annat Kate Middleton, prins William, James Bond-skådisen Daniel Craig och förre förbundskaptenen Sven-Göran ”Svennis” Eriksson för att få fram nyheter slog ner som en bomb 2011. Tidningen lades ner den 10 juli samma år, 13 personer ur tidningsledningen greps, åtta av dem åtalades, och den gigantiska utredningen och rättsprocessen har pågått i över 100 dagar.

Och den lär fortsätta. Senast i går kunde Aftonbladet berätta att även den förre NOTW-ägaren, mediemogulen Rupert Murdoch, ska höras i målet.