Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Seger eller blodbad - hur ska kampen om Hongkong sluta?

Peking kommer inte att tolerera demonstrationerna hur länge som helst

Demonstrationerna i Hongkong ser på ytan ut att förlöpa lugnt och utan våld.

Men många av demonstranterna är oroliga för att det bara är lugnet före stormen.

Frågan är hur kampen mellan demokratiaktivisterna och kommunistregimen i Peking ska sluta.

Bortsett från dag ett när polisen satte in tårgas och jagade folk med batonger har stämningen bland de hundratusentals som samlats på Hongkongs gator varit full av glädje och segervisshet.

Men många berättar att de känner rädsla för hur det ska sluta. Hur länge tänker polisen i Hongkong tolerera demonstrationerna, det kaos i trafiken de för med sig och den utmaning av makten de innebär?

Det är uppenbart att polisen fått order om att låta demonstranterna hållas för stunden. Få tror att det blir tårgas och polischock de närmaste dagarna. Då är nämligen de flesta Hongkong-bor lediga från jobbet och antalet som samlas för att protestera väntas bli rekordhögt.

Dessutom är det många fastlandskineser på besök som kan berätta vad de sett när de återvänder trots att Peking annars infört en total blackout på internet av nyheter om demonstrationerna.

Men vad händer när nationaldagshelgen är över?

Trappar upp

Kommer demokratiaktivisterna att lyckas samla lika stora skaror framöver eller kommer demonstrationerna att ebba ut av sig självt? Kommer polisen att slå till om skarorna på gatan minskar?

Aktivisterna har hotat med att trappa upp läget genom att ockupera viktiga myndighetsbyggnader - om Hongkongs starke man (utsedd av Kina) inte avgår. De har också satt en deadline till i dag för att Kina måste säga ja till deras krav att få välja sin ledare på demokratisk väg i valet 2017. Peking vill att några kandidater ska utses av en särskild kommitté som partiet kontrollerar och som Hongkong-borna sedan ska få välja mellan.

Att Kina skulle gå med på aktivisternas krav framstår som orealistiskt. I ett tal på nationaldagen lovade president Xi Jinping att "med fast hand säkerställa" Hongkongs valstånd och stabilitet. Han har gjort sig känd för att slå ner på alla krav på ökad frihet och demokrati i Kina.

Farligt läge

Om varken Peking eller demonstranterna viker sig och ingen kompromiss kan hittas så uppstår en farlig situation. Demonstrationerna kan bara tolereras så länge. I något läge kommer myndigheterna att ta till våld för att få slut på dem.

För Kina är det mer än Hongkong som står på spel.

President Xi Jinping har än en gång erbjudit Taiwan att bli en del av Kina enligt samma formel som Hongkong, ett land, två system.

I dag svarade Taiwan genom att ge sitt stöd till demokratiaktivisterna. De vill inte bli en del av Kina ifall det innebär att de går miste om sina demokratiska rättigheter.

Därmed har demonstrationerna i Hongkong redan lett till ökad spänning mellan Kina och Taiwan.

De folkliga protesterna i Hongkong är kommunistpartiets största utmaning sedan man tog över den brittiska kronkolonin 1997 och sedan protesterna på Himmelska fridens torg i Peking sommaren 1989.

Kanske hittar man en kompromiss som kan leda till en fredlig lösning. Men det kan lika gärna sluta i våld.

Förhoppningsvis slipper vi se en återupprepning av de blodiga scenerna från Himmelska Fridens torg.