Skolstart mitt i rekordsmittspridning: ”Ett hån”
Uppdaterad 2022-01-10 | Publicerad 2022-01-09
I morgon öppnar skolorna efter jullovet, samtidigt som smittspridningen är värre än någonsin.
De åtgärder som går att vidta räcker inte, larmar Lärarnas riksförbund.
– Det blir ju lite av ett hån, att det är på det här sättet vi ska hantera pandemin, säger förskolläraren Pia Rizell, som också är ledamot för Lärarförbundets styrelse i Örebro.
Trånga korridorer, matköer och fullt i klassrummen.
I nästa vecka återvänder över en miljon elever till landets skolor och förskolor efter jullovet, samtidigt som Sverige slår smittorekord i antalet bekräftade fall.
– Det är många som är nervösa för hur det kommer bli, säger Pia Rizell, som arbetar som förskollärare och är ledamot i Lärarförbundets styrelse i Örebro.
Både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund menar att oron grundar sig i två saker. Dels att man själv skulle bli sjuk och smitta någon i hemmet, men också över den arbetsbelastning som kommer när många är sjuka eller behöver vara i karantän.
– Om hälften av ens kollegor är borta är arbetsbelastningen såklart väldigt mycket högre, säger Lars Santelius på Lärarnas riksförbund.
– Jag kan inte se hur närundervisning med kvalitet ska upprätthållas när kollegorna med all sannolikhet kommer vara frånvarande på grund av sjukdom eller karantän, fortsätter han.
Åtgärder räcker inte
Han jobbar själv som lärare, och skulle inte ha någonting emot om Folkhälsomyndigheten hade rekommenderat hemundervisning nu i januari när smittspridningen är så hög.
– De åtgärder som går att vidta räcker inte, när vi befinner oss i trånga utrymmen bland många individer.
Folkhälsomyndigheten skrev i fredags på sin hemsida att principen om närundervisning fortsatt ska gälla vid skolstarten, men att förebyggande arbete är viktigt. Barnen ska vara ute så mycket som möjligt och skolorna ska undvika samlingar med stora grupper inomhus och i möjligaste mån undvika att blanda klasser. Skolbarn ska också stanna hemma och PCR-testa sig vid symtom.
Pia Rizell berättar att de minsta förskolebarnen bara kan vara ute i 40 minuter på grund av kylan, sedan måste man gå inomhus igen.
– Vi förstår ju såklart att det är nyckelfaktorer, men vi har ju också en arbetssituation som inte möjliggör det. Det blir ju lite av ett hån, att det är så vi ska hantera den här pandemin.
I början av coronapandemin trodde man inte att barn var smittbärande, men det kunskapsläget har ändrats. I och med att det har ändrats skulle Pia Rizell gärna skarpare regler kring vad som gäller.
– Vi vill såklart att det ska vara självklart att man är frisk och symtomfri när man är i både förskola och skola, säger hon.
Uppmanar till att testa barn
Det främsta argumentet för att inte ha distansundervisning är att skolan är en ytterst viktig plats för barn och ungdomars välbefinnande.
– Jag förstår bevekelsegrunden för att hålla skolorna öppna, givetvis, men som huvudskyddsombud ser jag närmast ohanterliga problem i ambitionen att skapa en smittfri arbetsmiljö för såväl de vuxna som för barnen, säger Lars Santelius.
Båda fackförbunden vill se fler verktyg för att kunna hindra smittspridningen. Lärarförbundet nationellt vädjar dessutom att föräldrar ska testa sina barn innan de kommer tillbaka efter jullovet.
– Vi har tänkt smart och försöka hålla oss i små grupper. Men får vi in covid på vår förskola blir vi väldigt sårbara, säger Pia Rizell.