De kriminellas egen avhopparmetod: ”Bränner namnet”
Publicerad 2022-05-31
Genom att ”bränna ett namn” försöker gängkriminella fly dödshot från antagonister.
Avhopparen Johan, 34, berättar exklusivt för Aftonbladet hur gängen själva ordnar ”avhopp” för dem som vill fly.
– Man ser till att ”bränna ett namn”. Att ta flera lån på killens personnummer så att han får ihop pengar och kan sticka utomlands, säger Johan.
Johan har varit livsstilskriminell en stor del av sitt liv. För några år sedan hoppade han av ett grovt kriminellt gäng som sysslade med utpressningar, narkotika – och vapenförsäljning.
Nu berättar Johan för Aftonbladet om hur kriminella själva löser det när någon vill kliva av – och denne inte är beredd att ta hjälp av samhället.
– Folk kunde höra av sig till oss och berätta att de ville bort. Sticka utomlands. Då hjälpte vi dem, säger Johan.
Gänget bistod då med att få ihop en stor summa pengar som personen kunde leva på utomlands. Enligt Johan handlade det om att ta lån hos olika banker och låneinstitut. Lån som man inte tänkte betala tillbaka. Dessutom tog man ut dyra mobiltelefoner som såldes med vinst på blocket. Gänget kunde få ihop uppemot en miljon på det sättet.
”Inte planerat att återvända”
– Man fixade så att personen fick lån även om den inte hade tillräcklig kreditvärdighet. Det var ett insider-jobb på bankerna. Mer än så kan jag inte säga.
Gänget ska också ha tjänat stora pengar på dealen. Detta då man tog omkring 200 000 själva av lånen.
Johan kallar det att man ”bränner ett namn” det vill säga tar lån på någons namn och personnummer – lån som inte betalas tillbaka. Vilket innebär att personen skulle få stora problem med Kronofogdemyndigheten om denne någonsin ville återvända.
– Vi hjälpte sex stycken att sticka utomlands på det sättet, säger han.
Han rekommenderar dock inte kriminella att ta den vägen. Det leder bara till ett liv i ständig flykt och osäkerhet.
– Det hände att de kunde ringa mig från okänt nummer för att tacka. Men jag sa att ”Tacka inte mig. Du kan inte lita på någon. Inte på mig heller”.
Utanför samhället
Johannes Paulson, kronokommissarie för Kronofogdemyndigheten, känner igen förfarandet att ”bränna ett namn”.
– Jag känner till det som fenomen. Bland annat hos IS-resenärer. Man tar alla krediter man kan få. Dessutom tar man med sig leasingbilar för att man har ändå inte planerat att återvända, säger Johannes Paulson, kronokommissarie för Kronofogdemyndigheten.
Johannes Paulson varnar starkt för att försätta sig i en sådan situation. Det kan mycket väl hända att man vill komma tillbaka till Sverige efter en tid. Och då blir livet svårt.
– Det blir tufft för man blir spärrad i så många år. Även små saker i vardagen blir problem. Du får inte ens få ett telefonabonnemang. För då tas det en kreditupplysning. Du får också svårt att skaffa lägenhet. Man blir utanför samhället, säger Johannes Paulson.
Aftonbladet har tidigare berättat om att antalet personer som vill hoppa av kriminella gäng ökar och att allt fler lyckas. Glen Sjögren, polis och koordinator för ”Sluta skjut” är en av de poliser i Malmö som berättar för kriminella att det finns en väg bort.
Han tror att de som gömmer sig utomlands ännu inte är helt inställda på att lämna det kriminella livet.
”Måste inte säga namn”
– Det är ofta kortare tider man gör det, säger Glen Sjögren och fortsätter:
– Gömmer man sig utomlands så är det för att man inte vill gå genom avhopparverksamheten.
Han menar att det tyvärr finns en utbredd uppfattning om att en avhoppare måste lätta sitt hjärta hos polisen och ange andra kriminella. Vilket kan få en del att tveka.
– Vi vill veta från vilken gruppering hotet kommer ifrån i alla fall. Så att vi vet vad vi kan placera personen. Vi måste vara noga med att inte sätta någon där de har sina fiender. Men man behöver inte säga namn.
Johan är ett fingerat namn då personen lever med skyddad identitet.