Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Italiensk polisbil i Stockholm – stoppades av Södertäljepolisen

Publicerad 2024-06-25

En italiensk polisbil av märket Lamborghini kör runt på Stockholms gator.

Noa har gett dem tillstånd att befinna sig i Sverige – men det var länge okänt varför de är här.

– I Södertälje var det en polispatrull som stoppade den italienska polisbilen för att kontrollera om den var äkta eller inte, säger Rebecca Landberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Den svenska, i huvudsak Volvo-burna polisstyrkan, har fått konkurrens.

Vid lunchtid i dag syntes en italiensk polisbil, en Lamborghini Urus från den nationella italienska polisen, på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm.

– Jag vet att de har ett tillstånd från Noa att vara i Sverige, och har åkt från södra Sverige upp hit. Men jag kan inte säga vad de har för ärende och vad det är för samverkan, den informationen har inte jag, säger Rebecca Landberg vid Stockholmspolisen.

Kontrollerades av Södertäljepolis

Polis-Lamborghinin har tagit den svenska polisen med förvåning. I förmiddags stoppades italienarna av en polispatrull i Södertälje, som undrade vad det hela rörde sig om.

– De visade att de hade tillstånd och pratade, det var inget mer konstigt med det. Men de gjorde en kontroll på den italienska bilen och de passagerarna som var däri, säger Rebecca Landberg.

Vad de gör här var länge okänt för polisens presstjänst, både i Stockholm och nationellt.

– De visste inte heller om det här, så de håller på att efterfråga mer information i sin linje på Noa, säger Rebecca Landberg.

Förklaringen: Välgörenhet för barn

Polisens nationella mediecenter bad först att få återkomma.

Men när saken klarnat visade det att det inte rörde sig om någon förrymd maffialedare, eller något annat polisiärt.

– Det är så att man genomför en turné för att marknadsföra en äventyrlig resa för barn med funktionsvariation. Det är någon slags välgörenhet, de får svara för detaljerna, säger Buster Mirow vid polisens nationella mediecenter.

Det rör sig om två poliser och en polisbil som befinner sig i Sverige.

– Poliserna är uniformerade, men inte beväpnade, säger Buster Mirow.

Den italienska polisen skriver att de utöver Sverige passerar bland annat Österrike, Danmark, Finland och att slutdestinationen är Nordkap, i Nordnorge.

Under gårdagen besökte polisbilen Norrköping.

Följ ämnen i artikeln